Au ajuns la un acord! Rușii au bătut palma. Anunț pentru toată Europa

Gazprom a anunțat că a ajuns la un consens cu reprezentanții Turciei pe tema unui dialog de urgență cu privire la direcționarea livrărilor de gaze din gazoductul Nord Stream în Turkish Stream.

„Partea turcă, evident, că a manifestat un interes deosebit, a fost de acord cu colegii noștri, în special, la nivel corporativ, cu ministrul energiei al Turciei cu faptul că trebuie să începem dialogul foarte, foarte repede, literalmente de la începutul săptămânii viitoare”, a declarat Aleksei Miller, președintele companiei, la Pervîi Kanal.

Acesta a mai spus că, după acest dialog, vor începe discuțiile cu privire la stabilirea volumelor livrate și calendarul proiectului. Mai mult, președintele Gazprom a anunțat că Turcia a fost de acord să creeze o platformă comercială care ar putea deveni un indicator de preț pentru livrările de gaze către consumatori.

În cursul zilei de vineri, 14 octombrie, președintele Turciei a declarat că el și omologul său rus au dispus Ministerelor Energiei din cele două țări să înceapă să lucreze cât mai curând posibil la iniţiativa creării unui hub de gaze, urmând să fie efectuată o analiză comună.

Lucrările vor începe cât mai curând

De asemenea, președintele turc a spus că lucrările vor începe imediat.

„Nu va fi nicio perioadă de aşteptare în această problemă. Vom găsi cel mai potrivit loc pentru acest centru de distribuţie şi îl vom construi”, a adăugat Erdogan, precizând că centrul ar putea fi construit în regiunea Tracia din nord-vestul Turciei.

La rândul său, Vladimir Putin a subliniat în timpul întâlnirii cu Erdogan că Turcia este în prezent „cea mai fiabilă rută de aprovizionare a Europei” prin intermediul gazoductului Turkish Stream, care transportă gaz rusesc către Turcia şi mai multe ţări din sudul şi sud-estul Europei.

Franța: Nu vedem niciun sens în a crea noi infrastructuri

Turkish Stream, care este poziţionat pe fundul Mării Negre, poate transporta până la 31,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Bulgaria, Grecia, Serbia, România, Ungaria şi Macedonia de Nord sunt alimentate pe această rută.

Reacția Franței nu a întârziat să apară. Potrivit acesteia, centrul de distribuire a gazelor spre Europa propus de Putin „nu are niciun sens” , în condiţiile în care europenii vor să-şi reducă dependenţa de hidrocarburile din Rusia.

„Nu vedem niciun sens în a crea noi infrastructuri care să permită să se importe mai mult gaz rusesc” , a susținut preşedinţia franceză.