Conform recursului pronunțat de ICCJ pe 8 aprilie, multe persoane care construiesc o casă nu pot obține dreptul de proprietate asupra acesteia.

Mai exact, cei care construiesc fără autorizație nu pot dobândi proprietatea asupra acelor construcții

Dacă construcția cu pricina se află pe un teren care nu aparține proprietarului casei, iar lucrările de construcție se desfășoară fără autorizație, persoana implicată în proiect nu va dobândi dreptul de proprietate asupra construcției.

Este vorba de Decizia nr.13 în dosarul nr.98/1/2019, care nu a fost, încă, publicată în Monitorul Oficial.

„Lipsa autorizaţiei de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi lipsa procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor constituie impedimente pentru recunoaşterea pe cale judiciară, în cadrul acţiunii în constatare, a dreptului de proprietate asupra unei construcţii realizate de către proprietarul terenului, cu materiale proprii”, a stabilit ICCJ.

Conform Codului civil, dacă o persoană construiește o casă pe terenul ei, aceasta va dobândi automat dreptul de proprietate asupra acestei nouă construcții.

„În cazurile în care nu exista autorizație de construcție, persoanele care voiau să intabuleze construcția în cartea funciară aveau nevoie de un document cu care să facă acest lucru și, astfel, cereau instanței să constate operarea accesiunii imobiliare artificiale”, scrie avocatnet.ro.

Decizia dată în acest recurs de ÎCCJ în interesul legii pentru un moment nu este obligatorie. Decizia trebuie publicată în MO pentru a fi oficială.