Cei care nu au montate detectoare automate de gaz, trebuie să știe că distribuitorii le pot întrerupe alimentarea cu gaz, atenționeză ANRE. 

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) atrage atenția că începând cu data de 5 iunie 2018,  montarea detectoarelor automate de gaze naturale este obligatorie, în următoarele încăperi şi condiţii:

– Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale care acţionează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere. 

– În încăperile în care există risc de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate, se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acţionează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere. 

De asemenea, toate încăperile în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoşi se prevăd, spre exterior sau spre balcoane/terase vitrate, cu suprafeţe vitrate, definite conform art. 128 alin. (1) lit. e), cu suprafaţa minimă totală de: a) 0,03 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcţiilor din beton armat; b) 0,05 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcţiilor din zidărie;”

Potrivit Regulamentului privind furnizarea gazelor naturale la clienţii finali,  operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale poate să întrerupă alimentarea cu gaze naturale a clientului final în situaţia în care nu sunt prezentate actele doveditoare privind efectuarea verificării sau a reviziei tehnice periodice a instalaţiei de utilizare, în conformitate cu normele tehnice specifice aprobate de ANRE, scrie Adevarul. 

 Detectoarele automate de gaze naturale şi a electroventilelor se montează numai de către operatori economici autorizaţi ANRE, sub condiţia încheierii unui contract de prestări servicii.