Ca să fii sigur că peștele este proaspăt trebuie să urmărești cu atenție la câteva lucruri.

În primul rând, verifică branhiile. Culoarea roşie-rozalie este o garanție a faptului că peștele este proaspăt. Dacă, în schimb, au aspect de gelatină și sunt închise la culoare – maro sau chiar neagru, atunci ceva nu este în regulă.

Mirosul este un alt indiciu. Peștele nu are un miros prea plăcut, însă atunci când acesta este înțepător și nu se mai aseamănă cu cel specific, nu-l cumpăra sau mânca.

Ochii peştelui proaspăt trebuie să aibă corneea perfect transparentă, convexă şi cu pupilele negre. Dacă peștele se află la vânzare de prea mult timp, atunci corneea se deteriorează, devine concavă şi îşi pierde din transparenţă.

Un alt lucru care este ușor de verificat ține de elasticitate. Dacă îl împingi cu degetul, peştele proaspăt este elastic şi nu se deformează. Dacă este alterat, carnea lui este moale ca plastilina şi la apăsare în acel loc rămâne o denivelare.

Peştele proaspăt cufundat în apă se lasă la fund. Dacă la eviscerare vezi că oasele laterale ies singure din carne, peştele nu mai este proaspăt.

După ce este curățat, el poate fi păstrat în frigider la o temperatură de maximum 5 grade, timp de o zi, cel mult două. Dacă se dorește a fi păstrat în congelator, atunci trebuie să aflați că în cazul peştelui gras (scrumbie, macrou, nisetru, crap de crescătorie, hering, somon etc.) perioada recomandată de depozitare prin congelare este de maximum 3 luni. În schimb, peştele slab (şalău, ştiucă, biban, cod, merlucius) se poate păstra la congelator, în condiţii de siguranţă, pentru maximum 6 luni, atât timp cât temperatura este constantă.