Plante medicinale precum Artemisia annua, promovate ca un posibil tratament împotriva COVID-19, ar trebui testate pentru eficacitate şi efecte secundare. Avertismentul a fost lansat de Organizația Mondială a Sănătății, citată de Reuters.

Din dorința de a se afla un tratament împotriva COVID-19, și-au făcut prezența simțită numeroase teorii iar cele mai răspândite au legătură cu plantele, precum Artemisia annua, cunoscută şi sub denumirea de „pelin dulce”.

De altfel, preşedintele Madagascarului, Andry Rajoelina, a promovat în urmă cu ceva vreme un tratament pe baza acestei plante. Deşi acest amestec pe bază de plante nu a fost încă testat ştiinţific, liderii mai multor ţări africane au anunţat că au făcut comenzi sau că au primit loturi din acest remediu.

„Chiar dacă tratamentele provin din practici tradiţionale şi din natură, stabilirea eficacităţii şi siguranţei acestora prin teste clinice riguroase este esenţială”, au precizat reprezentanţii biroului regional OMS pentru Africa Subsahariană, într-un comunicat, citat de Agerpres.

OMS a susținut că trebuie să existe o atenție mare împotriva informaţiilor eronate, în special pe reţelele de socializare, despre eficacitatea anumitor remedii. În opinia acestora, oamenii ar putea fi în pericol dacă vor folosi produse care nu au fost analizate riguros.