Atenție la mușchii limbii! V-ar putea transmite primele semne care vă anunță că suferiți de demență

Boala Alzheimer și demența cu corpi Lewy sunt cele mai frecvente cauze ale demenței neurodegenerative. Aceste afecțiuni sunt caracterizate de pierderea volumului creierului, fapt ce poate schimba felul în care arată limba noastră.

Deși majoritatea afecțiunilor cauzate de demență sunt neurologice, aparent, modificările volumului creierului se pot reflecta în masa musculară a limbii, deoarece ea poate fi asociată cu substanța cenușie și volumul hipocampului la pacienții cu demență cu corpi Lewy (DLB).

Aparent, există o corelație între scăderea forței musculare a limbii cu atrofia materiei cenușii și cu scăderea performanței cognitive. Potrivit experților medicali, sarcopenia, volumul muscular al limbii și performanța sa fizică au fost asociate cu declinul cognitiv și cu debutul demenței. Sarcopenia este pierderea masei musculare scheletice și a forței sale, fiind cauzată de îmbătrânire.

„Aceste afecțiuni împărtășesc mecanisme comune cu neuro-degenerarea, în primul rând prin inflamația cronică, care s-a dovedit a fi asociată cu malnutriția și cu modificările compoziției corporale, inclusiv cu o scădere a masei musculare”, au explicat experții medicali, potrivit ScienceDirect, site care oferă acces la o mare bază de date bibliografică cu publicații științifice și medicale ale editurii olandeze Elsevier.

Totuși, a fost descoperită o asociere pozitivă între volumul mușchilor limbii și volumele hipocampului stâng, volumele hipocampului drept și volumele totale de substanță cenușie din grupul DLB. Acest lucru sugerează că măsurarea mușchiului limbii poate oferi o măsurare simplă, non-invazivă și rentabilă a volumului muscular, ceea ce este extrem de important deoarece majoritatea pacienților cu demență suspectată sau confirmată vor fi supuși scanărilor RMN.

Menționăm că această asocierea este importantă doar pentru oamenii care suferă de demență cu corpi Lewy. „Sunt necesare investigații longitudinale suplimentare pentru a explora asocierea dintre mușchiul limbii și prognostic”, au precizat experții medicali.

Ce este demența?

Demența este un termen medical folosit pentru a descrie deteriorarea capacității mintale. Nu este o afecțiune în sine, ci este un simptom asociat cu declinul memoriei sau cu declinul altor abilități de gândire. Majoritatea oamenilor asociază demența cu boala Alzheimer, deși literatura de specialitate identifică mai multe tipuri de demență:

  • demența vasculară;
  • demența cu corpi Lewi;
  • Parkinson;
  • demența fronto-temporală;
  • boala Creutzfeldt-Jakob;
  • demența mixtă;
  • demența alcoolică;

Atenție! Simptomele demenței se pot manifesta la orice vârstă, mai ales după 65 de ani. Primele semne sunt: nu-ți mai poți duce activitățile de zi cu zi la bun sfârșit, ai schimbări bruște de dispoziție, suferi de tulburări de personalitate și nu mai comunici eficient cu cei din jurul tău.