Potrivit proiectului, a fost introdusă o perioadă minimă de cotizare de 15 ani pentru cei care vor să beneficieze de pensie de invaliditate. În 2012, Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţională perioada minimă de cotizare pentru această categorie de persoane.

O altă modificare în noua lege a pensiilor îi vizează pe bolnavii de cancer, SIDA sau schizofrenie. Aceştia nu vor mai primi pensie minimă garantată odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Ei vor face obiectul unei noi legi prin care vor primi o indemnizaţie socială.

În prezent, aceste persoane primesc pensie de invaliditate, indiferent cât au cotizat, conform prevederilor din legea pensiilor aflată încă în vigoare.

De asemenea, potrivit proiectului Legii pensiilor, clovnii, balerinii, dansatorii, acrobaţii, călăreţii de circ, dresorii de animale salbatice, soliştii vocali de operă, instrumentiştii la instrumente de suflat sau cascadorii se pot pensiona mai devreme.

Astfel, la doi ani lucrați în astfel de condiții grele, se primește o „reducere” de un an. Adică în loc să se pensioneze la 65 de ani, se poate pensiona la 64 (dacă este bărbat). Dacă este femeie, se poate pensiona la 62 de ani, în loc de 63.

Pentru trei ani munciți astfel, reducerea este de un an și jumătate. Drept urmare, la 15 ani munciţi se reduc 7 de la vârsta de pensionare.