O clădire din Moscova a fost lovită de o dronă ucraineană, provocând o explozie care a fost auzită în cartierul de afaceri al oraşului, au afirmat oficiali ruşi, potrivit BBC.

Apărarea anti-aeriană a doborât drona, iar resturile acesteia au căzut pe Centrul Expo din oraş, a anunțat  primarul Moscovei, Serghei Sobianin. Acesta este cel mai recent dintr-o serie de atacuri asupra capitalei Rusiei.

Pe rețelele sociale au apărut filmări neverificate în care se vede un fum dens şi gri care se ridică pe cerul nopţii deasupra Moscovei. Ucraina nu a comentat deocamdată subiectul.

Potrivit Ministerului Apărării din Rusia, atacul a avut loc în jurul orei locale 4.00 (1.00 GMT).

Primarul Moscovei a arătat că, după ce a activat sistemele de apărare anti-aeriană ale oraşului, drona ”şi-a schimbat traiectoria de zbor”, căzând pe o clădire non-rezidenţială de pe malul Krasnopresnenskaya, o zonă a Moscovei unde au sediul mai multe clădiri guvernamentale.

Spațiul aerian de la aeroportul Vnukovo a fost închis

Resturile dronei nu au provocat un incendiu şi nimeni nu a fost rănit, în timp ce Sobianin a afirmat că drona nu a provocat ”pagube semnificative” Centrului Expo.

Imediat, salvatorii și ambulanțele au ajuns la locul prăbușirii UAV și, pentru moment, se pare că nu este vorba despre victime.

În zona aeroportului Vnukovo a închis spațiul aerian, plecările și sosirea avioanelor au fost amânate.

„În această noapte, în timpul unei încercări de a atinge Moscova, forţele de apărare aeriană au distrus o dronă. Carcasa dronei a căzut în zona Centrului de expoziţii şi nu a provocat pagube semnificative clădirii”, a declarat primarul Serghei Sobianin.

La faţa locului se află serviciile de urgenţă ale capitalei şi, conform primelor informaţii, nu a fost identificată nicio victimă, a adăugat primarul Moscovei.

„O prăbuşire parţială a zidului exterior a fost constatată la unul din pavilioanele Centrului de expoziţii”, a informat agenţia de ştiri TASS, citând serviciile de urgenţă.

A crescut numărul atacurilor cu UAV

De câteva săptămâni, atacurile cu drone în interiorul teritoriului rus sunt în creştere, cel mai adesea fără a provoca pagube sau victime. Atacurile vizează în special capitala Rusiei.

Moscova a anunţat pe 11 august că a distrus o dronă ucraineană într-o zonă de pădure la vest de Moscova.

La sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august au fost distruse drone deasupra cartierului de afaceri din vestul capitalei ruse, provocând uşoare avarii faţadei a două turnuri. În mai, două drone au fost doborâte deasupra Kremlinului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat la sfârşitul lunii iulie faptul că „războiul soseşte pe teritoriul Rusiei”.