AstraZeneca și-a vândut participația de 7,7% în Moderna pentru mai mult de 1 miliard de dolari, după ce acțiunile companiei americane au crescut în urma aprobării vaccinului său anti-COVID, conform reuters.com

Trebuie menționat că în raport nu este trecută perioada în care AstraZeneca și-a vândut participația la Moderna.

Vânzări de 18,4 miliarde de dolari

Moderna, al cărui vaccin anti-COVID este aprobat în SUA, UE, Israel şi alte câteva ţări, a anunțat săptămâna trecută că se aşteaptă la vânzări de 18,4 miliarde de dolari ale acestui produs, scrie sursa menționată.

De asemenea, compania farmaceutică anglo-suedeză a anunțat că va continua parteneriatul cu Moderna în tratarea altor boli. Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat pentru folosire în Uniunea Europeană la finalul lunii ianuarie. Acesta a fost cel de-al treilea care a primit aprobare în UE, după cel de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

Boala care te face de nouă ori mai predispus la deces din cauza COVID

Conform unui studiu publicat recent, pacienții care suferă de boli ale gingiilor sunt de nouă ori mai predispuși la deces în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2. Cercetările au fost publicate în Journal of Clinical Periodontology, publicația oficială a Federației Europene de Parodontologie (EFP).

Studiul, realizat pe 568 de pacienți cu COVID-19, a relevat de asemenea că pacienții infectați cu coronavirus și care suferă totodată de afecțiuni gingivale sunt de 3,5 ori mai predispuși să fie internați la terapie intensivă și de 4,5 ori mai predispuși la ventilație mecanică.

Rezultatele studiului arată că, în cazul pacienților cu COVID-19 care suferă de afecțiuni gingivale, markerii de sânge care indică inflamația în organism au fost semnificativ mai mari. Astfel, una dintre concluziile propuse de cercetători este că inflamația ar putea genera ratele crescute de complicații.

„Rezultatele studiului ne arată că inflamația din cavitatea bucală ar putea provoca o creștere a agresiunii virusului SARS-CoV-2. Sigur că aceste premise trebuie cercetate în continuare, însă este important să reținem câteva lucruri esențiale. Până la 50% dintre adulți suferă de o formă ușoară sau moderată de parodontită, iar până la 10% dintre adulți sunt afectați de forma severă, aceste statistici poziționând-o până pe locul al șaselea în topul celor mai comune afecțiuni.

Știm deja că parodontita afectează sănătatea sistemică, fiind asociată cu bolile cardiovasculare sau diabetul, afecțiuni considerate comorbidități ale COVID-19. Cea mai sigură alegere pe care o putem face este să ne îngrijim de sănătatea noastră generală, incluzând aici sănătatea orală, și să fim atenți la semnalele pe care corpul încearcă să ni le transmită”, afirmă Dr. Florin Lăzărescu, Medic Stomatolog Coordonator, fondator al Clinicii Trident.

Sursa foto: Dreamstime