Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunțat o pauză în studiile clinice ale vaccinului său experimental, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford. Pauza se datorează declanșării unei boli potențial inexplicabile la un participant la studiu.

În acest context, coordonatoarea departamentului ştiinţific din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, a declarat că această pauză trebuie să fie percepută ca un apel de trezire pentru că există suișuri și coborâșuri în studiile clinice. Aceasta a mai declarat că cercetătorii nu trebuie să fie descurajați.

„Acesta este un apel de trezire pentru a recunoaşte că există urcuşuri şi coborâşuri în studiile clinice şi că trebuie să fim pregătiţi”, a afirmat Soumya Swaminathan în cadrul unei conferinţe de presă virtuale, la Geneva, citată de Agerpres.

„Nu trebuie să fim descurajaţi. Aceste lucruri se întâmplă”, a mai spus şeful cercetătorilor OMS.

Guvernele caută cu toate forţele un vaccin care să ajute la oprirea pandemiei de COVID-19, care a provocat peste 900.000 de decese şi o criză economică globală, iar OMS a considerat vaccinul AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, ca fiind cel mai promiţător.

Cel mai avansat proiect occidental

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, unul dintre proiectele occidentale cele mai avansate, este testat pe zeci de mii de voluntari din Regatul Unit, Brazilia, Africa de Sud şi, din 31 august, Statele Unite, în cadrul celei de-a treia şi ultima fază a testelor clinice, pentru verificarea siguranţei şi eficacităţii.

„Este o cursă împotriva acestui virus şi este o cursă pentru a salva vieţi. Nu este o cursă între companii şi nu este o cursă între ţări”, a adăugat Mike Ryan, şeful OMS pentru situaţii de urgenţă.

Peste 27,95 milioane de persoane au fost infectate cu COVID-19 la nivel global, conform unui bilanţ Reuters.