Totodată, compania şi-a manifestat disponibilitatea de a oferi servicii de modernizare şi reparaţii material rulant pe aceste pieţe.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a întâlnit, joi, cu preşedintele Astra Vagoane Călători Arad, Valer Blidar, pentru o evaluare a rezultatelor acţiunilor de promovare a exportului de vagoane, tramvaie şi componente, precum şi a proiectelor de cooperare în producţie, acţiuni susţinute de către Ministerul Economiei prin reţeaua de reprezentare externă.

Discuţiile s-au concentrat asupra acţiunilor concretizate în contracte de export, dar şi asupra perspectivelor de promovare pe piaţa internaţională a exporturilor industriei de material rulant.

‘Ţările cu economii emergente din America Latina – Argentina, Columbia, Chile, care au anunţat pentru următorii 10 ani programe de investiţii în modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii feroviare, constituie pieţe ţintă pentru promovarea produselor industriei de material rulant. În acest context, Ministerul Economiei şi-a reiterat sprijinul de a facilita, prin reţeaua de reprezentare externă, contactele producătorilor români cu firme şi autorităţi locale pentru prezentarea ofertelor operatorilor români de material rulant şi echipamente feroviare şi de a comunica oportunităţile de afaceri, anunţurile de licitaţii, cererile de ofertă’, se menţionează în comunicatul citat.

În urma câştigării licitaţiei organizate în Brazilia, compania Astra Vagoane Călători Arad urmează să livreze un prim lot de vagoane de călători în valoare de peste 100 milioane dolari. Cererea pe piaţa braziliană de vagoane de călători, tramvaie, vagoane de marfă este estimată la circa 12 miliarde dolari pentru următorii 10 ani.

Potrivit Ministerului Economiei, preşedintele Astra Vagoane Călători a solicitat instituţiei sprijin pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă producătorii din industria de material rulant, prin stabilirea unor măsuri pentru reducerea arieratelor, facilitarea creditării pentru producţia de export, simplificarea sistemului de emitere a garanţiilor bancare pentru participarea la licitaţii internaţionale, care să permită o creştere a competitivităţii pe pieţele internaţionale.
Sursa: Agerpres