Update: Comisiile de buget finanţe din cele două camere ale Parlamentului nu au întrunit astăzi cvorumul necesar motiv pentru care şedinţa a fost amânată. Secretarul comisiei de profil din Camera Deputaţilor, Nicolae Bud,  spune că o nouă şedinţă a fost programată pentru marţea viitoare.

Astăzi, marţi, membrii comisiilor de Buget-Finanţe ale celor două camere ale Parlamentului ar trebui să audieze candidaţii pentru Consiliul de Administraţie al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Dacă politic lucrurile sunt deja clarificate faptic nu este încă nimic sigur. Astfel, în urma negocierilor, postul de preşedinte va reveni favoritului PDL, un post de vicepreşedinte(în speţă Tudor Baltă care ocupă şi în prezent această funcţie) va aparţine PSD iar un alt post de vicepreşedinte va fi, potrivit unor surse, al UNPR( în urma cedării acestui post de către PDL).

Această împărţire a posturilor a fost confirmată pentru capital.ro de mai mulţi membrii ai celor două comisii. În ceea ce priveşte numele celui susţinut de PDL pentru funcţia de preşedinte lucrurile nu mai sunt atât de clare ca la jumătatea acestui an când  democrat-liberalii anunţaseră pe cale oficială că îl vor susţine pe Cristian Constantinescu.

“Vă pot spune doar că în BPN, unii colegii şi-au exprimat dorinţa de a audia toţi candidaţii pentru  CSA, nu doar candidatul pentru funcţia de preşedinte”, ne-a spus Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al PDL, răspunzând la întrebarea noastră dacă partidul pe care îl reprezintă îşi menţine susţinerea necondiţionată pentru Constantinescu.

Pe de altă parte, şansele ca cele două comisii să se întrunească mâine în cvorumul necesar sunt destul de scăzute. “ La nivel de negociere politică lucrurile sunt clare. PDL are preşedintele. Nu sunt însă deloc sigur că mâine se va întruni cvorumul pentru a putea audia candidaţii pentru CSA”, spune Viorel Ştefan, deputat PSD şi preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Cameră.

Mai mulţi membrii ai comisiilor susţin această afirmaţie mai ales că, la mijloc ar putea apărea şi o problemă tehnică din moment ce şedinţa de mâine nu era pe ordinea de zi a celor două comisii.

Lupta pentru şefia CSA este una extrem de importantă din moment ce câştigătorul va administra o piaţă de 2 miliarde de euro pe an(valoarea primelor brute subcrise de asigurători anul trecut). Mai multe amănunte despre cei doi favoriţi şi despre persoanele importante care stau în spatele lor puteţi citi aici Război de două miliarde euro pentru controlul asigurărilor