Politica fiscală este prociclică, deficite în creștere în timp ce economia crește. De acord 100%. Dar atenție, vorbim de deficite nu de Cod fiscal. Deficitul reprezintă diferența dintre venituri și cheltuieli. Supriza nu vine niciodată de la politica fiscală. Am susținut mereu și mereu că politicienii și “tehnocrații” vor folosi politica fiscală pentru a se ajuta pe ei, partidele lor sau prietenii din privat. Asta este. Nu numai în România ne confruntăm cu așa ceva, ci peste tot în lume. Dar de aceea avem bănci centrale independente (deși un sistem monetar fără bancă centrală s-ar putea să fie superior). Rolul băncii centrale independente este să implementeze politica monetară în așa fel încât efectele unei politici fiscale prociclică, adică inflația (sau rata inflației peste o țintă) să nu apară.  Nimic mai mult. Simplu. Este tot ce se cere de la o bancă centrală independentă.

Și acum să vedem ce face BNR. BNR, prin comunicatori (inclusiv guvernator) avertizează despre pericolele politicii fiscale prociclice. Bravo. De acord 100%. Vă susțin. Ca o paranteza, BNR nu este deranjată de cheltuieli publice mai mari cât de reducerea taxelor, dar ce mai contează. Las eu de la mine si mă alătur BNR în lupta cu politica fiscală prociclică. BNR, ai cuvântul. Ce facem ca să stopăm efectele nocive pentru economie ale politicii fiscale prociclice? <<În primul rând, domnule Cîțu, susținem programul Prima casă.>> (poftim?). <>. Am înțeles, aruncăm gaz pe foc. Un fel de “Fight fire with fire”, combinat cu “burning down the house” sau pe românește: “ori la bal, ori la scandal”.

Acum, lăsând gluma la o parte. Da, politica fiscala este procilică din cauza cheltuielilor mai mari și a programelor foarte numeroase (parca este unul pe zi) de ajutoare, subvenții pentru toate sectoarele din economie. Dar cum naiba să răspunzi cu politica monetara prociclică, în aceste condiții (stimulativă), și să încerci să “te dai” independent. Asta o însemna să fii mafiot? 
P.S. Stilul acestei opinii este impus, implicit, de BNR. Atât timp cât BNR susține “la mișto” că nu trebuie să fie evaluată relativ la ținta de inflație, nu are sens să iau în serios ce spune BNR.