În condiţiile în care românii au crezut şi continuă să creadă în mituri financiare, educaţia financiară trebuie să devină prioritatea principală a României în următoarea decadă, spun reprezentanţii APC, o organizaţie non-guvernamentală care se ocupă cu informarea financiară, educarea şi consultanţa pentru consumatori.
Conform unui studiu realizat în noiembrie de compania de cercetare de piaţă Novel Research, 82% dintre români spun că dobânda anuală efectivă (DAE) este cel mai important indicator în funcţie de care îşi bazează deciziile atunci când vine vorba de a lua un împrumut. În aceeaşi măsură, 31% dintre cei chestionaţi au declarat că nu ştiu ce este DAE şi alţi 52% au o înţelegere greşită a acestui indicator.
Pentru a avea o inţelegere cât mai corectă a indicatorului DAE şi a relevanţei sale, profesorul universitar Dr. Moisă Altăr, cel mai proeminent economist din România, spune că DAE trebuie calculat pentru credite de aceeaşi sumă, maturitate şi frecvenţă a plăţilor.
„Mulţi au zis că ştiu ce e DAE. Am îndoieli că lucrurile stau aşa.Cele mai simple lucruri în aparenţă se pot dovedi extrem de complicate. Evaluările cu dobândă sunt printre cele mai complicate. Ceea ce e mai rău e să ştii ceea ce nu şti”, spune reputatul profesor de economie.
“DAE este un tip de treabă, dar închis în el și cam schimbător. Cheia utilizării DAE este calcularea lui pentru aceleaşi condiţii de sumă, perioadă de rambursare, periodicitate a plăților, tip de dobândă, întrucât valoarea DAE diferă sensibil în funcţie de aceste variabile. De exemplu, considerând că toate celelalte caracteristici sunt aceleași, cu cât perioada de rambursare este mai scurtă, cu atât DAE este mai mare. Însă asta nu înseamnă neapărat că și suma totală de plată este mai mare. Important este să folosim DAE pentru a compara mere cu mere, adică împrumuturi cu caracteristici similare”, a explicat prof. univ. Dr. Moisă Altăr.
TotulDespreDAE.ro este o iniţiativă a Asociaţiei pentru Protecția Consumatorilor din România şi face parte din programul naţional de educaţie financiară Bugetul Familiei (www.bugetulfamiliei.ro), lansat în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ministerul Educaţiei, Consiliul Concurenţei şi Provident Financial.
"Acest portal le oferă tuturor consumatorilor români posibilitatea de a înțelege corect eticheta unui împrumut, ce elemente conține DAE, ce factori influențează acest indicator și, implicit, cum putem alege în cunoștință de cauză un produs financiar”, a declarat Costel Stanciu, președintele APC România.
Noul portal TotulDespreDAE.ro le propune consumatorilor o serie de filme explicative, infografice despre credite, știri despre modificări de norme și indici, definiții ale celor mai importanți termeni financiari precum și exemple de calcul al DAE în diverse circumstanțe. De asemenea, în cadrul platformei online poate fi accesat singurul calculator automat de DAE din România care ia în considerare factori suplimentari precum frecvența plăților.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor oferă consumatorilor prima descriere completă a DAE

16 noiembrie 2011, 18:02
Ultima modificare în 16 noiembrie 2011, 20:02
Pentru a veni în sprijinul creşterii informării şi educaţiei financiare a consumatorilor, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC), în parteneriat cu mai multe instituţii, a lansat www.TotulDespreDAE.ro. Deşi dobânda anuală efectivă (DAE) e considerat poate cel mai important indicator de comparare a creditelor, specialiştii recomandă utilizarea acestuia alături de alţi indicatori, cum ar fi valoarea totală a sumelor rambursate şi valoarea ratei lunare, şi să citească atent alte clauze din contract.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook