Asigurările pătrund acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, în domeniile pline de riscuri şi neprevăzut ale soldaţilor, poliţiştilor sau pompierilor. Deşi asigurătorii ocolesc de regulă riscurile mari, acolo unde există cerere, apare şi oferta. Totul depinde de preţ.

Pentru un soldat care luptă în Irak, utilitatea unei asigurări de viaţă este evidentă. Numai anul trecut, Astra-Uniqa a plătit familiilor soldaţilor decedaţi care aveau asigurare în cadrul companiei, 400.000 de euro drept despăgubiri.
Ce îi determină însă pe asigurători să vândă astfel de poliţe care acoperă riscuri de obicei excluse în produsele standard de asigurări de viaţă, de accidente sau de sănătate?
„Valoarea primelor de asigurare în cazul preluării în asigurare a acestor categorii de angajaţi este mai mare decât în cazul  asigurării altor categorii de persoane. Aceasta, datorită condiţiilor speciale ale acestor domenii de mare risc“, spun reprezentanţii companiei Omniasig. Pe de altă parte, rata daunei nu este atât de mare precum pare. Contractele de asigurare care acoperă riscurile ridicate sunt încheiate de obicei pentru grupuri mari de persoane, putându-se obţine astfel o dispersare cât mai ridicată a riscului.

„În mod categoric, şi aşa cum este şi normal, există diferentiere între o primă plătită de un ofiţer în armată, de exemplu, şi un funcţionar de primărie. Cele două niveluri diferite de cotaţie rezultă din calcule actuariale ce iau în considerare riscurile distincte pe care le reprezintă cele două ocupaţii“, spune Emilia Bunea, vicepreşedinte al Interamerican.
Încă din 2003, militarii români beneficiază de un contract încheiat între Ministerul Apărării Naţionale şi Astra-Uniqa, prin care au asigurare nu numai autoturismele şi utilajele, ci şi întreg personalul militar, indiferent că lucrează în ţară ori în străinătate. Aşa se face că militarii beneficiază de despăgubiri fie că au un accident de circulaţie, fie că sunt răniţi în Irak ori Afganistan, fie că îşi rup piciorul în timpul instrucţiei. Valoarea contractului dintre MApN şi Astra-Uniqa, încheiat pentru anul 2007 şi prin care sunt asiguraţi şi personalul şi parcul auto, se ridică la aproape cinci milioane de lei.

Astra nu s-a rezumat numai la MApN, ci a încheiat contracte şi cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cu Ministerul Afacerilor Externe. Cei de la Interne beneficiază de poliţe de asistenţă medicală în străinătate pentru cei care execută misiuni externe, în oricare din ţările lumii, în afara teatrelor de operaţii. În ceea ce priveşte MAE, angajaţii aflaţi în misiuni permanente în străinătate şi familiile acestora dispun de asigurări de sănătate, dar şi de accidente, chiar dacă se află în zone de conflict precum cele din Irak şi Liban.
Un grup mare de asiguraţi poate fi astfel suficient de tentant pentru o societate de asigurare pentru ca aceasta „să treacă“ peste dezavantajele riscurilor ridicate ale acestor meserii. Un astfel de exemplu poate fi cel al Poliţiei. Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) intenţionează să încheie un contract cu o firmă de asigurare pentru a oferi politiştilor care desfăşoară activităţi operative sau informativ-operative asigurări de viaţă, de sănătate şi de bunuri. Motivaţia cumpărării acestor poliţe este, potrivit reprezentanţilor MAI, obligaţia de a compensa material pierderile pe care poliţiştii sau familiile lor le-ar putea avea din cauza riscurilor la care activitatea pe care o desfăşoară îi supun în fiecare zi.

Actul normativ este însă în fază de lucru şi, potrivit oficialilor MAI, a fost respins pe parcursul procedurilor. Aşa că, încheierea unui contract de asigurare a fost amânată. Chiar dacă la nivelul ministerului nu există un astfel de contract, sunt structuri subordonate care au semnat cu diferite firme asemenea înţelegeri. Interamerican a asigurat, de exemplu, poliţiştii comunitari din cadrul Consiliului local al municipiului Satu Mare. Compania a mai vândut asigurări şi către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny“ din Vrancea. Pentru acest contract, în aproape un an de asigurare, compania a încasat prime de aproape 1.500 de euro, confruntându-se în schimb cu daune de 425 de euro.

De asigurări speciale beneficiază jandarmii aflaţi în misiuni internaţionale. Eventualele despăgubiri pe care trebuie să le primească un jandarm care păţeşte ceva în teatrele de operaţiuni sunt achitate din bani ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Potrivit memorandumului încheiat cu ONU, un jandarm rănit primeşte 20.000 de dolari, iar familia unui jandarm ucis, 50.000 de dolari.
Pompierii au şi ei o meserie considerată periculoasă. Cu toate acestea, ei nu sunt asiguraţi. „Nu avem asigurări pentru personal, doar pentru tehnică. Dacă pompierul îşi face asigurare personală, e foarte bine. În anumite situaţii, el poate primi ajutor, conform prevederilor în vigoare“, ne-a declarat generalul de brigadă Aurel Udor, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti. 

400.000 de euro
este suma la care se ridică despăgubirile plătite de Astra Uniqa celor cinci militari decedaţi anul trecut în diferite misiuni

Preţuri mai mari
«Valoarea primelor de asigurare în cazul preluării în asigurare a acestor categorii de angajaţi este mai mare decât în cazul asigurării altor categorii de persoane.»
Omniasig

În armată nu-i ca la primărie
«În mod categoric, şi aşa cum este şi normal, există o diferenţiere între o primă plătită de un ofiţer în armată, de exemplu, şi cea plătită de un funcţionar de primărie.»
Emilia Bunea, vicepreşedinte Interamerican