Săptămâna recent încheiată a avut în centrul atenţiei raportările financiare cu datele preliminate aferente anului trecut pentru societăţile listate la Bursa de Valori Bucureşti.
Peste 80% din emitenţii listaţi au comunicat numai în săptămâna analizată aceste date, fiind aşteptate pentru perioada următoare informaţiile pentru doi emitenţi de bază ai bursei: BRD Groupe Société Générale şi Petrom.

Este preferată în continuare investiţia în acţiunile societăţilor care nu sunt caracterizate de o lichiditate bună a tranzacţiilor, având ca rezultat o creştere de peste 5% pentru indicele compozit Rasdaq C (Bursa Electronică Rasdaq) şi o apreciere modestă, de 0,3%, pentru indicele general al pieţei, BET C. Acţiunile din componenţa indicelui principal, BET, au scăzut cu 1,4%, iar acţiunile SIF au pierdut peste 3%.

O surpriză plăcută a venit din partea Transelectrica, unde s-a putut constata o creştere de circa 3,4 ori a profitului net în 2006 faţă de 2005, până la un nivel de peste 280 milioane lei. Ca atare, profitul net pe acţiune se situează la 3,83 lei, ceea ce la un preţ de 41,8 lei/acţiune este echivalent cu un PER de 11, nivel considerat foarte bun pentru o investiţie pe termen mediu şi lung. Potrivit unor declaraţii publice ale oficialilor companiei, făcute în dimineaţa zilei de joi, intenţia este să se propună AGA distribuirea acestui profit net în proporţie de 50% ca dividende pentru acţionari, 40% pentru investiţii şi 10% pentru remunerarea salariaţilor. Aceasta ar conduce la un randament al dividendului de aproximativ 3,8%, valoare bună dacă o comparăm cu randamentul dividendului în cazul altor societăţi importante de la BVB. Trebuie menţionat însă că profitul foarte mare realizat în 2006 de Transelectrica este datorat şi unei situaţii excepţionale, respectiv reevaluarea datoriilor companiei în valută.

Reacţia investitorilor în acţiunile TEL a fost imediată, cursul fiind în creştere joi cu 5% şi cu peste patru procente vineri. Ultima tranzacţie s-a efectuat la 43 lei, care este maximul istoric de tranzacţionare.
La polul opus avem Rompetrol Rafinare, care a raportat după standardele româneşti de contabilitate o pierdere de 36,9 milioane lei în ultimul trimestru, pierderea la nivel de an devenind astfel 77,9 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a scăzut de la 5,8 miliarde în 2005 la 5,4 miliarde lei. Conform Standardelor Internaţionale de Contabilitate, profitul operaţional consolidat (EBITDA) pentru Rompetrol Rafinare a fost de 29,4 milioane USD în trimestrul IV, în timp ce veniturile, exprimate tot în dolari, au crescut cu 51%. În aşteptarea datelor financiare, cursul acţiunilor RRC a pierdut joi aproape 3%, pentru ca după publicarea acestora să mai înregistreze o depreciere de 3,7%. Minimul săptămânii a fost de 10,3 bani/acţiune, acesta fiind primul nivel suport estimat.

Sectorul farmaceutic a adus rezultate financiare în creştere şi anul trecut. Dintre cele trei societăţi listate la bursă, cifra de afaceri a înregistrat cea mai bună creştere pentru Sicomed Bucureşti (28%), pe locurile următoare fiind Antibiotice, cu 19%, şi Biofarm, cu 14%. Şi din punctul de vedere al profitului net estimat pentru anul trecut cea mai bună creştere se înregistrează în cazul Sicomed (52%). Urmează Antibiotice, cu o creştere de 27%, şi Biofarm, cu 9%. 

24-1365-1.jpg

24-1366-2.jpg

24-1367-a.jpg24-1368-b.jpg

24-1369-c.jpg