În sfârşit, cotaţia euro faţă de dolar a ieşit din banda de tranzacţionare cu care ne-am obişnuit în perioada recentă. Ea era delimitată inferior de pragul-suport 1,2900 şi superior de zona de rezistenţă de la 1,3050. Şedinţa Băncii Centrale Europene (BCE), datele macroeconomice şi declaraţia lui Ben Bernanke au contribuit la creşterea EUR/USD la 1,3127, cel mai ridicat nivel înregistrat din 4 ianuarie.

Aşa cum era estimat, BCE a lăsat dobânda neschimbată la euro, iar Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, a transmis un mesaj cât se poate de clar către pieţele financiare: „trebuie să dăm dovadă de o vigilenţă puternică în ceea ce priveşte inflaţia“. Cu alte cuvinte, faptul că a introdus sintagma cu vigilenţa puternică înseamnă că pe 8 martie, la următoarea şedinţă, dobânda la euro va fi ridicată cu 0,25% la 3,75%.
Nici datele despre deficitul comercial al Statelor Unite nu au ajutat dolarul. Valoarea deficitului înregistrat în luna decembrie s-a situat la 61,18 miliarde de dolari, în creştere faţă de 58,12 mld. dolari din luna precedentă.

În plus, nici vânzările en-detail nu au putut revigora dolarul, acestea rămânând în ianuarie la acelaşi nivel ca în decembrie, faţă de o creştere de 0,4% cât estimau analiştii. Ca urmare, cotaţia EUR/USD s-a apropiat din nou de zona superioară a benzii de tranzacţionare. Spargerea ei a fost determinată de discursul lui Ben Bernanke în faţa Senatului american. Domnia sa a apreciat că deşi încă mai există riscuri, inflaţia dă semne de moderare. Motiv pentru care piaţa a început din nou să pună în preţ o posibilă reducere a dobânzii la dolar la finele anului. Următorul nivel de rezistenţă al cotaţiei EUR/USD este extrem de aproape, în zona 1,3170 şi sunt şanse ca şi acesta să fie spart.

24-1360-1.jpg

Sursa: www.wbs.ro