Asigurările de răspundere civilă auto vor costa mai mult anul viitor din cauza despăgubirilor mari pe care le plătesc societăţile de asigurare, creşterii preţurilor la piesele de schimb şi a celor practicate de service-uri.

Preţurile poliţelor RCA valabile în 2009 vor creşte cu procentaje cuprinse între 10% şi 40%, potrivit declaraţiilor oficialilor societăţilor de asigurare. Tarifele practicate anul viitor de fiecare societate urmează să fie aprobate de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), odată cu reautorizarea societăţilor care pot încheia acest tip de asigurare. Comisia ar putea aproba în această săptămånă preţurile care vor fi practicate anul viitor la asigurarea obligatorie auto.

Oficialii societăţilor de asigurări vorbesc de creşteri ale tarifelor de pånă la 40%, în contextul în care despăgubirile plătite la nivelul întregii pieţe depăşesc primele încasate, iar preţurile pieselor de schimb şi costul manoperei la service-uri s-au majorat.

„La nivelul pieţei, tarifele RCA cred că vor creşte cu 20-40%, în funcţie de segment. (…) Cele mai mari creşteri vor fi  pe segmentele cu rata de daună foarte mare – transport de mărfuri, transport de persoane, clienţii persoane fizice cu vårste de pånă la 25 de ani“, afirmă directorul genera al Astra, Radu Mustăţea. Potrivit acestuia, cele mai mici majorări ale preţurilor la RCA urmează să apară la persoanele fizice cu vårste cuprinse între 30 şi 50 de ani şi pentru automobile cu pånă la 1.800 de centimetri cubi. Oficialul Astra nu a dorit să dea cifre referitoare la procentajul exact cu care urmează să se scumpească poliţele încheiate de Astra.

Alte societăţi pregătesc creşteri medii ale tarifelor chiar şi cu 40%. „La BCR Asigurări, tarifele RCA vor creşte cu circa 40%, în medie, în 2009, faţă de 2008, calculate la nivelul întregului portofoliu“, afirmă directorul general al BCR Asigurări, Mihail Tecău. El afirmă că se aşteaptă să păstreze portofoliul pe care l-a avut în acest an, în contextul în care anticipează creşteri similare la nivelul pieţei.

Reducerile de tarife, numărate pe degete

Chiar dacă la nivelul pieţei preţurile practicate la RCA vor creşte, pe unele segmente de clienţi sau pentru cei din anumite zone geografice pot apărea reduceri. Potrivit directorului general al Allianz-Ţiriac, Cristian Constantinescu, clienţii acestei societăţi din Bucureşti vor primi bonificaţii. Cauza: a scăzut frecvenţa daunelor pe portofoliul acestei societăţi în Capitală.

Tarifele practicate de Allianz vor creşte pe ansamblu, dar, potrivit lui Constantinescu, urmează să fie ajustate cu „inflaţia tehnică“, care, din perspectiva asigurărilor, cuantifică majorările preţurilor la piesele de schimb şi ale tarifelor percepute de service-uri, şi pe care o estimează la 10-15%. Allianz-Ţiriac a practicat în acest an tarife mult mai mari comparativ cu cele ale altor asigurători. În ceea ce priveşte tarifele practicate la persoane juridice, şi oficialii acestei companii afirmă că preţurile practicate pe segmentul de transport internaţional de mărfuri şi pe cel de transport de persoane vor fi majorate.

Din această lună, reglementările CSA permit schimbarea tarifelor RCA la trei luni. Înainte, tarifele puteau fi modificate numai după ce erau practicate o perioadă de şase luni. În continuare, societăţile vor trebui să obţină aprobarea Comisiei pe tarifele pe care intenţionează să le practice la asigurările oblgatorii.

«La BCR Asigurări, tarifele RCA vor creşte cu circa 40%, în medie, în 2009, faţă de 2008, calculate la nivelul întregului portofoliu.»
Mihail Tecău, director general BCR Asigurări

Brokerii vor să anuleze limitarea comisioanelor

Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) încearcă să elimine prevederea referitoare la limitarea comisioanelor încasate pentru vånzarea de poliţe RCA la maximum 15%. Prima înfăţişare în justiţie a fost programată în data de 2 decembrie.

Valoarea maximă a comisionului a fost stabilită de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor printr-un ordin care nu a fost dezbătut public şi care a intrat în vigoare în aceeaşi zi în care a fost publicat în Monitorul Oficial. Motivaţia prezentată de CSA la introducerea acestei limitări a fost „contextul instabilităţii financiare“.

Brokerii consideră că CSA limitează libertatea contractuală dintre ei şi companiile de asigurare, prin stabilirea nivelului maxim al comisionului la 15%. În condiţiile în care comisioanele practicate pe piaţă pentru intermediarea de poliţe RCA sunt între 15% şi 40%, brokerii invocă şi înregistrarea de pierderi din cauza limitării impuse de CSA. La nivelul pieţei, peste 30% din poliţele RCA sunt intermediate de brokeri, iar activitatea unora dintre aceştia se bazează pe vånzarea de poliţe obligatorii.

Comisioanele pe care puteau să le încaseze brokerii la vånzarea de poliţe RCA au mai fost limitate la 15% în perioada în care şi tarifele practicate la aceste poliţe erau stabilite de Comisie. În pofida limitării legislative, pe piaţă se practicau şi comisoane mai mari, plata acestora fiind mascată prin diferite tertipuri.