Piaţa asigurărilor din România a continuat să scadă şi în 2011. Cel puţin asta s-a întâmplat în cazul membrilor UNSAR care adună peste 82% din cifra de afaceri a întregii pieţe şi care anul trecut au scăzut per ansamblu cu 6%.
Valoarea totală a primelor brute subscrise, fără a lua în calcul impactul inflaţiei, a fost de doar 6,5 miliarde de lei faţă de 6,9 miliarde de lei în 2010. Segmentul poliţelor de viaţă a înregistrat o creştere însă nu a putut compensa scăderile substanţiale de pe segmentul asigurărilor generale.
Vânzările de poliţe auto, care ocupă în comtinuare ponderea majoritară în totalul afacerilor au scăzut în medie cu aproximativ 20% influenţate mai ales de declinul vânzărilor de automobile noi. Singura zonă unde au fost creşteri substanţiale este piaţa asigurărilor de locuinţă.
Pe acest segment creşterea a fost de peste 60% însă motivul acestei explozii este unul de conjuctură. Anul trecut a fost introdusă legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Actul normativ ar putea fi însă modificat anul acesta pentru a spirijini vânzările de poliţe obligatorii(emise de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor) în detrimentul poliţelor facultative.