Numarul autovehiculelor pentru care nu s-a incheiat asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA) este mai mare in Romania decat in majoritatea statelor din regiune. Presedinte Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan, spune ca doar 70% din masinile inmatriculate sunt asigurate. Reprezentantii pietei asigurarilor au sustinut de mai multe ori ca procentajul ar fi mult mai redus. Situatia este dificil de evaluat cu exactitate, mai ales in conditiile in care politele RCA pot fi incheiate doar pe jumatate de an, multe masini fiind asigurate doar in prima sau in a doua jumatate a anului.
Sanctiunile existente in prezent pentru neincheierea asigurarii obilgatorii de raspundere civila auto, respectiv amenzile aplicate de Politie in momentul in care un sofer este prins ca circula cu masina neasigurata, nu au avut prea mare eficienta. In aceste conditii, una dintre propunerile facute in cadrul CSA a vizat inasprirea sanctiunilor, toate masinile neasigurate RCA urmand sa fie radiate. Solutia este sustinuta si de reprezentantii societatilor de asigurari. ,,Ideea radierii masinilor neasigurate este bine venita. Masurile de pana acum nu au avut rezultate. De multe ori, Politia nici nu ridica taloanele celor care circulau fara asigurare,,, afirma presedintele Asirom, Angela Toncescu. Alte modificari aveau in vedere introducerea sistemului bonus-malus, astfel incat polita RCA sa se scumpeasca sau sa se ieftineasca in functie de numarul de accidente provocate, precum si unificarea politelor RCA si Carte Verde, acoperirea asigurarii obligatorii urmand sa fie extinsa si in afara granitelor tarii, pentru a ne alinia cerintelor de integrare europeana. In primavara, presedintele CSA, Nicolae Crisan, anunta aceste masuri in cadrul unui forum international de asigurari toate. De atunci, lucrurile s-au mai nuantat. Ideea elaborarii unui act normativ special referitor la RCA, sustinuta de cativa membri ai Consiliului CSA, nu are acceptul conducerii Comisiei. ,,Vor exista modificari ale prevederilor referitoare la RCA din Legea asigurarilor (nr. 136/1995), dar vor include doar posibilitatea unificarii cu Carte Verde, plus extinderea despagubirii si asupra sotului celui care conduce. Sistemul bonus-malus si orice prevederi legate de nivelul primelor sau limitele despagubirilor vor fi reglementate ulterior, prin norme,,, spune Crisan. Cat priveste posibilitatea radierii masinilor neasigurate, aceasta a fost abandonata, presedintele CSA sustinand ca nu ar fi satisfacut ,,si realitatea din piata, si posibilitatea unificarii cu Carte Verde,,. Totusi, demersurile pentru crearea unei baze de date comune intre asiguratori si Politie, necesara atat pentru functionarea sistemului bonus-malus, cat si pentru radierea masinilor neasigurate, au inceput deja. ,,Mai mult, reprezentantii Ministerului de Interne au trimis deja comisiilor parlamentare, in dezbaterea carora a ajuns Codul rutier, propuneri de modificare a prevederilor astfel incat sa fie posibila radierea masinilor neasigurate,,, afirma Albin Biro, membru in Consiliul CSA.
In privinta RCA, certa in momentul de fata nu ramane decat extinderea acoperirii si in afara teritoriului tarii. Potrivit presedintelui CSA, momentul scumpirii asigurarii obligatorii ar putea fi amanat, in prima etapa limitele de raspundere nefiind modificate semnificativ. ,,In 2007 va trebui, insa, sa ajungem la nivelul din UE, astfel incat cresterea proimelor va fi destul de accelerata,,, conchide Crisan.
Modificari In regimul RCA
Varianta abandonata
Conducerea Consiliului CSA a renuntat la ideea introducerii unor prevederi care sa
permita radierea masinilor ai caror proprietari nu au incheiat asigurarea RCA. Baza de date comuna ce va fi creata intre asiguratori si Politie pentru evidenta automobilelor va avea, in acest caz, doar un rol de informare.
In asteptare
Sistemul bonus-malus, prin care primele de asigurare platite de posesorii de polite RCA se vor scumpi sau ieftini in functie de numarul de accidente provocate, nu va fi reglementat printr-un act normativ special, ci prin norme emise de CSA, numai dupa ce Legea nr. 136/1995 va fi modificata de Parlament.
Unda verde
Posibilitatea unificarii politelor RCA si Carte Verde, astfel incat asigurarea obligatorie sa aiba acoperire si in afara teritoriului tarii, va fi reglementata direct prin modificarile ce vor fi aduse Legii nr. 136. Intr-o prima etapa, limita de raspundere nu va fi majorata, pentru a evita scumpirea brusca a politei.