ASF: Piața de asigurări joacă un rol important în sectorul financiar

Asigurări cu evoluție pozitivă! Șeful ASF, Valentin Ionescu, susține că viitorul pieței asigurărilor românești va fi unul cu evoluție pozitivă datorită schimbărilor legislative, progreselor tehnologice şi creşterii a gradului de conştientizare.

Șeful Direcţiei Generale Asigurări din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) susține că această industrie se va alinia noilor tendințe care merg către „inovarea de noi produse, distribuţia multiplă o mai bună gestionare a daunelor”.

„Având în vedere evoluţiile, dimensiunea ţării şi populaţia, estimez că piaţa locală de asigurări este pe cale să devină a doua cea mai mare piaţă din CEE până în 2030″, subliniază Valentin Ionescu, potrivit www.studiifinanciare.ro.

Rolul pieței asigurărilor în sectorul financiar este important și va contribui la creșterea PIB-ului. Ionescu precizează însă că pentru ca acest lucru să se întâmple, există o condiție:

„Pentru ca acest lucru să se întâmple, există o nevoie presantă de a pătrunde în zonele insuficient asigurate. Cu toate acestea, este foarte evident că, în ciuda progreselor tehnologice, interfaţa umană va continua să joace un rol important în creşterea gradului de penetrare a asigurărilor”, transmite preşedintele ISF.

Acesta i-a sfătuit pe asiguratorii imobiliari să „acorde o atenţie deosebită evaluărilor şi impactului potenţial al expunerilor la catastrofe naturale”.

valentin ionescu, asf
valentin ionescu, asf

Provocările-cheie cu care se va confrunta piața asiguratorilor

Valentin Ionescu a făcut precizări și cu privire la riscurile cibernetice, care vor deveni tot mai complexe.

„Riscurile cibernetice vor continua să necesite controale şi măsuri de securitate stricte. În timp ce întâlnirile în persoană au rămas esenţiale în construirea relaţiilor, discuţiile virtuale au apărut ca o abordare valoroasă şi eficientă pentru părţile implicate”, a transmis el.

Printre provocările cele mai importante, Ionescu enumeră, pe scurt: stabilizarea relaţiei dintre stakeholderii implicaţi (societăţi de asigurări- unităţi reparatoare- societăţi de constatare a daunelor) AI, blockchain, digitalizare, personalizare (produse tailor made), dar şi angajarea şi păstrarea talentelor calificate din punct de vedere tehnic.

Schimbările prin care a trecut piața românească de asigurări

Potrivit șefului ASF, piaţa asigurărilor din România a trecut prin schimbări substanţiale datorită modificării legilor.

„Piaţa de asigurări din România a suferit numeroase schimbări şi este una dintre pieţele cu cea mai rapidă creştere din regiune, din punct de vedere al primelor brute subscrise în ultimii doi ani, în principal pe clasa A10- Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre. Pandemia a accelerat digitalizarea industriei şi a stimulat dezvoltarea de noi produse”, a explicat el.

Acesta conchide făcând un apel la folosirea tehnologiei. Potrivit reprezentantului ASF, tehnologia devine răspândită în industrie, mai mulţi oameni vor avea acces la asigurări şi se vor conecta cu piaţa asigurărilor.

„Datele indică în mod clar o tendinţă conform căreia, deşi consumatorii folosesc instrumentele online pentru a compara şi a cerceta diferitele produse de asigurare, ei preferă asistenţa offline pentru a înţelege complexităţile şi, în cele din urmă, pentru a face achiziţia finală”, a mai precizat preşedintele Institutului de Studii Financiare (ISF)