ASF a anunţat, de asemenea, că la determinarea tarifelor va fi adăugată şi marja de profit a asigurătorilor.

'Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de astăzi, 5 octombrie 2016, metodologia de calcul, de către ASF, al tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule. În perioada de consultare publică au transmis comentarii şi observaţii UNTRR, FORTE, APULUM, APTE, UNSAR, UNSICAR, Asociaţia Română de Actuariat, cât şi mai multe persoane fizice', se arată în comunicatul AF. 

Potrivit ASF, în urma propunerilor primite, Consiliul Autorităţii a operat următoarele amendamente: a fost eliminat coeficientul 'Delta' şi s-a definit o încărcare de siguranţă care să asigure acoperirea cheltuielilor cu daunele cu o probabilitate de cel puţin 95%, rata cheltuielilor va include şi costul capitalului, a fost adăugată, în determinarea tarifelor de primă maxime (inclusiv la propunerea transportatorilor), şi marja de profit, aceasta urmând a fi cuantificată şi, nu în ultimul rând, fost revizuită formula de calcul. 

'Metodologia de calcul respectă atât legislaţia aplicabilă (OUG 54/2016 art. 18 alin. 1 şi art. 36 alin. 3), cât şi practicile actuariale general acceptate. Metodologia se va aplica pe baza de date solicitate de la toate societăţile de asigurări, inclusiv de la societatea Carpatica, actualizată la data de 30 iunie 2016. În zilele următoare, ASF procedează la colectarea şi agregarea datelor, precum şi la analiza primară individuală etc, potrivit art.6 din metodologie', se arată în comunicatul ASF. 

În procesul metodologiei de calcul, ASF va fi asistată şi de către consultantul Milliman, care a centralizat baza de date iniţială. 
  
Potrivit OUG 54/2016, ASF va stabili tarifele de primă maxime pe categorii de vehicule în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, respectiv până pe 19 octombrie 2016. 

Ulterior, acestea vor fi adoptate prin Hotărâre de Guvern, urmând să fie făcute publice, după aceea.

AGERPRES