Motivul invocat de grupurile anticorupție, cu privire la faptul că Malta oferă una dintre cele mai riscante scheme de vize, sunt tocmai cetățeniile acordate celor trei afaceriști ruși, incluși recent pe „lista lui Putin“ de oligarhi și politicieni, care ar putea fi sancționați din cauza implicării Rusiei în alegerile din SUA.

Aceștia sunt Arkady Volozh, fondatorul motorului rus de căutare Yadex, Alexander Natanovich Nesis, fondatorul fondului de investiții ICT Group și Boris Mints, acționarul majoritar al investitorului imobiliar O1 Group.

Investigația a semnalat și Cipru pentru acordarea cetățeniei oligarhului rus Oleg Deripaska, Bulgaria pentru că permite achiziția cetățeniei prin împrumuturi bancare fără a investi în țară și Ungaria pentru acordarea de rezidență permanentă unor mii de persoane din afara UE, majoritatea chinezi. În prezent, 14 țări europene oferă rezidență și cetățenie investitorilor bogați.

Legăturile lui Mints cu România

Omul de afaceri Boris Mints ocupă locul 60 în lista de oligarhi, definită de Departamentul de Stat al SUA drept indivizi cu o avere estimată la peste un miliard de dolari.

Născut în 1958 în localitatea Rîbniţa din Republica Moldova, Boris Mints şi-a sporit averea foarte uşor în ultimii ani. Aceste mişcări l-au urcat anul trecut pe locul 66 în topul celor mai bogaţi ruşi, cu o avere estimată la 1,3 mld. dolari, potrivit revistei americane Forbes. În anii `90, Mints a lucrat pentru Comitetul de Administrare a Proprietăţilor de Stat şi a Administraţiei Prezidenţiale a Rusiei. El este vicepreședinte al Congresului Mondial Evreiesc. 

El a fost artizanul idee de fuziune dintre Immofinanz și CA Immo, doi dintre cei mai mari dezvoltatori austrieci, ambii prezenți în România în top cinci proprietari de clădiri de birouri. Totuși, Immofinanz a anunțat recent că suspendă discuțiile de fuziune cu rivalul său CA Immo și ia în considerare vânzarea pachetului de 26% de acțiuni deținut la această companie. Decizia a fost surprinzătoare în contextul în care, la finalul anului trecut, Immofinanz a reușit să își vândă toate mallurile din Moscova, o precondiție a fuziunii cu CA Immo.

 

Ideea fuziunii s-a născut în 2014, când Boris Mints a vândut 12% din O1 Properties către Goldman Sachs International, iar cu banii a cumpărat o serie de fonduri de pensii ruseşti şi a intrat în acţionariatul CA Immo, unul dintre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din România. El a achiziţionat un pachet de acţiuni CA Immo de la UniCredit Bank Austria pentru 295 mil. euro. Tranzacţia a transformat grupul O1 în acţionar cu 16,35% din CA Immo. Într-o tranzacţie ulterioară, încheiată în 2015, Boris Mints a mai cumpărat 9,65% din acţiunile companiei, în urma unei tranzacţii de circa 180 mil. euro. Astfel, oligarhul rus a devenit principalul acţionar al CA Immo, cu o participaţie de 26%, în urma unor investiţii cumulate de 475,2 mil. euro.

În 2016, rusul şi-a vândut participaţia rivalilor de la Immofinanz pentru 604 mil. euro, marcând un câştig de 129 mil. euro într-un an şi jumătate. Prin această tranzacţie a fost declanşat procesul de fuziune dintre cei doi giganţi austrieci, care dacă s-ar fi încheiat ar fi creat cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România.

Consiliul Concurenţei din România a autorizat încă din 2016 tranzacţia de fuziune dintre companiile cu capital austriac Immofinanz şi CA Immo. Compania rezultată în urma fuziunii dintre cei doi jucători ar fi controlat în România un portofoliu de active imobiliare evaluate la peste 1,1 mld. euro. Immofinanz deţine la nivel local proprietăţi în valoare de 840,2 mil. euro, împărţite între zece proiecte de birouri, șase malluri, plus circa 100 de hectare de teren. De cealaltă parte, CA Immo are în proprietate clădirile de birouri River Place Semănătoarea, Bucharest Business Park, Europe House şi Opera Center, toate în Bucureşti, un proiect în zona Orhideelor din Bucureşti care va avea două turnuri de birouri şi un teren în Sibiu, toate evaluate la 259 mil. euro.