Săptămâna 28 mai – 1 iunie a adus evoluţii mixte la Bursa de Valori Bucureşti, din care am remarcat corecţia de aproape cinci procente pentru acţiunile Petrom şi creşterile de peste 4% pentru SIF Transilvania şi SIF Muntenia.

Dintre cele zece societăţi care intră în coşul indicelui BET, doar trei au înregistrat scăderi în această săptămână: Oltchim şi Petrom, cu aproximativ cinci procente şi Turbomecanica, cu aproape 3%. Indicele BET a închis practic la acelaşi nivel, de 8.700 puncte, peste suportul estimat în zona 8.500 – 8.550. Indicele Societăţilor de Investiţii Financiare, BET FI, a câştigat 1,4%, datorită celor două SIF-uri amintite anterior.

Sectorul bancar a adus câştiguri acţionarilor în această săptămână. Acţiunile BRD Groupe Société Générale au stabilit un nou maxim istoric de tranzacţionare, în şedinţele din finalul săptămânii, la 24,7 lei/ acţiune. Şi titlurile Banca Transilvania au stabilit vineri un nou maxim, la 0,77 lei, pentru perioada scursă din momentul în care se tranzacţionează acţiuni fără drept de a primi titluri gratuite sau de a subscrie unele noi conform ultimei majorări a capitalului social (9 mai). Acţiunile Banca Carpatica au închis săptămâna în creştere de aproape un procent, la 0,565 lei/acţiune, evoluţia mai modestă se poate datora şi rezultatelor trimestriale, conform cărora profitul a scăzut faţă de perioada similară din 2006.

Tot în sectorul financiar, am remarcat evoluţia bună pentru acţiunile SSIF Broker Cluj, care în şedinţa de vineri s-au tranzacţionat şi la 2,58 lei, nivel maxim pentru ultimele 13 luni de tranzacţionare.
În sectorul petrolier, acţiunile Petrom au scăzut în această săptămână cu aproape 5%, în timp ce acţiunile Rompetrol Rafinare au închis practic la acelaşi nivel, în zona de la 9 bani. Informaţiile privind posibila închidere a rafinăriei Arpechim au determinat aceste corecţii pentru cursul acţiunilor Petrom, care au testat pe 30 şi 31 mai nivelul de la 0,5 lei/acţiune.
La acest nivel sau uşor peste, cumpărătorii au achiziţionat toate acţiunile oferite de vânzători, zona 0,500 – 0,505 lei fiind cel mai important suport pentru evoluţia acţiunilor SNP pe termen foarte scurt. La fel ca săptămâna trecută, acţiunile Rompetrol Rafinare încearcă să stabilească suportul la 9 bani, volumele zilnice tranzacţionate fiind de două ori mai reduse decât mediile stabilite pe termen mediu.

Aşa cum afirmam şi săptămâna trecută, în sectorul Societăţilor de Investiţii Financiare, remarcăm evoluţiile foarte bune pentru SIF Muntenia, care a câştigat 4%, şi pentru SIF Transilvania, cu un câştig de 5%. Spre comparaţie, SIF Banat-Crişana a închis săptămâna la acelaşi nivel, iar SIF Moldova şi SIF Oltenia au pierdut aproximativ 0,3%. Dacă pentru SIF3 aprecierea cursului se datorează contestării ultimei majorări a capitalului social anunţată în finalul săptămânii, surprinde în continuare evoluţia pentru SIF Muntenia, care s-a detaşat faţă de restul societăţilor în ceea ce priveşte câştigul adus. 

45-3077-1.jpg45-3078-2.jpg45-3079-3.jpg

45-3080-a.jpg45-3081-b.jpg