Vineri seara, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, a fost invitat în emisiunea ”Punctul de întâlnire”, difuzată la Antena 3. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a comentat declarațiile lui Florin Cîțu despre criza ambulanțelor.

În timp ce premierul demis spune că această criză face ca pacienții să aștepte prea mult până sunt testați sau transportați la spital, șeful DSU spune ce măsuri au fost luate pentru ca spitalele din România să facă față numărului mare de bolnavi.

„La București noi, pe parcursul ultimelor săptămâni am suplimentat mașinile. Pentru testări, pentru că acolo este așteptarea de câteva zile, am adus mașini de la Pompieri, Dustere, nu trebuie să fie ambulanță, și am dat șoferi de la Pompieri din mai multe orașe din țară – sunt aproape 20 de echipe.

Am suplimentat mașinile SMURD la maximul posibil. Am anulat concediile la Ambulanță și am solicitat anularea concediilor ca să avem capacitatea maximă. În fața Spitalului Universitar am construit aceste porturi medicale avansate de extindere a UPU ca să facem zone tampon pentru a prelua din ambulanțe.”, spune acesta.

Raed Arafat: Colegii sunt sub o presiune maximă

Aflat în platoul emisiunii moderate de Radu Tudor, șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că medicii sunt sub mare presiune. Acesta a anunțat că la Spitalul CFR 2 și la Spitalul Ilfov au fost obținute paturi suplimentare.

În aceeași ordine de idei, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) spune că în dimineața de vineri, numărul de paturi de la Spitalul ”Sfântu Ioan” a fost suplimentat. Raed Arafat spune că aici au fost aduse 25 de paturi cu oxigen și 100 de paturi fără oxigen.

”Știu că colegii sunt sub o presiune maximă. Astăzi, aceeași măsură care este la Universitar și la Pantelimon am aplicat-o la Timișoara în fața UPU-ului, pentru că de acolo ne-au venit informații că a fost un timp de așteptare mai mare și am crescut capacitatea UPU-ului.

Dar, există limită la fiecare chestie și trebuie să completăm paturile care trebuie să preia bolnavii din UPU. Și acum și la București am obținut paturi suplimentare, la Spitalul CFR 2, am suplimentat paturi iarăși la Spitalul Ilfov. La Spitalul „Sfântul Ioan” s-a suplimentat numărul paturilor chiar astăzi dimineață cu 25 cu oxigen și 100 fără oxigen, care pot fi în viitor suplimentate cu oxigen prin concentratoare”, a precizat Raed Arafat.