Marcel Ciolacu, felicitat de PES pentru noile măsuri fiscale

Miercuri, pe 27 septembrie, Grupul Socialiștilor din Europa l-a felicitat pe premierul Marcel Ciolacu pentru adoptarea noilor măsuri fiscale.

Potrivit PES, liderul PSD a făcut o treabă foarte bună, iar astfel, România nu va mai risca să piardă fonduri Europene.

”Întotdeauna am susținut un sistem fiscal echitabil. Susținem pe deplin decizia Guvernului României și al PSD de a stabiliza bugetul, de a proteja populația și de a evita pierderea banilor UE.

Bună treabă @Marcel Ciolacu în menținerea cotei de TVA și a cotelor de TVA scăzute pentru alimente, medicamente, energie și cărți!”, a transmis PES pe X (fostul Twitter).

Prim-ministrul așteaptă feedback din partea Curții de Conturi

Tot miercuri, premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj în cadrul Proiectului CCR-SAI, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. Proiectul avut ca scop modernizarea Curții de Conturi (CC).

În acest context, Ciolacu a cerut de la CC feedback despre noile măsuri fiscale, mai precis despre eficiența lor în creșterea și reducerea risipei bugetare.

Premierul a anunțat că la începutul mandatului Guvernului său, a primit o listă de recomandări de la CC:

„La preluarea mandatului echipei guvernamentale pe care o conduc, colegii mei au avut plăcuta surpriză de a primi din partea Curţii de Conturi o listă cu măsurile şi recomandările pe care ministerele trebuiau să le implementeze, în urma rapoartelor de audit.

Genul acesta de anticipare şi pro-acţiune va întări încrederea şi colaborarea între noi şi dumneavoastră”, susține premierul.

Ciolacu dorește de la Curtea de Conturi să ofere un feedback real în privința atingerii scopurilor măsurilor fiscale:

„Ieri, Guvernul şi-a asumat un set de măsuri fiscale menite să crească încasările la buget şi să reducă risipa. Aşteptăm de la Curtea de Conturi să ne ofere un feedback real, dacă aceste măsuri şi-au atins ţinta sau nu. Ne bazăm pe profesionalismul şi corectitudinea dumneavoastră în auditarea acestor măsuri”, a transmis premierul.

Marcel Ciolacu a declarat că în momentele marcate de diferite crize, fondurile sunt cu atât mai importante. Premierul este de părere că trebuie manageriate cu grijă.

Totodată, premierul a anunțat și importanța stabilirii priorităților în aceste perioade:

„Elementul comun al unei lumi într-o permanentă dinamică este stabilirea priorităţilor. Este evident că în perioade marcate de diferite crize, fondurile sunt limitate şi trebuie administrate cu grijă.

În acest sens, evaluarea investiţiilor într-o politică publică, în detrimentul alteia, este esenţială pentru un executiv performant. Asta ne dorim, să fie plus valoarea adusă de auditurile dumneavoastră”, aflăm din mesajul premierului.

Ciolacu a felicitat cu această ocazie modernizarea CC susținând că o instituţie de audit „modernă, profesionistă şi independentă reprezintă un câştig” pentru statul român.

El a încurajat colaborarea dintre Guvern și această instituție. Premierul afirmă că această colaborare este „o oportunitate pentru dezvoltarea României. Avem nevoie de dumneavoastră, prin auditurile realizate, să ne arătaţi impactul real al măsurilor pe care le luăm şi, eventual, unde ar trebui să ne îndreptăm atenţia şi finanţarea”.