Vești bune pentru cei care vor să se vaccineze. La finalul acestui an încep testele clinice pentru două vaccinuri împotriva COVID administrate sub formă de spray nazal. Acestea sunt dezvoltate în Thailanda urmează, scrie Reuters.

Potrivit sursei citate, prin aceste teste, specialiștii doresc să testeze inlcusiv protecția oferită de aceste vaccinuri față de varianta Delta a coronavirusului. Cele două vaccinuri au fost dezvoltate de către Centrul Național pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie din Thailanda, informează purtătorul de cuvânt adjunct al Guvernului, Ratchada Thanadirek.

Acesta a mai subliniat faptul că cele două vaccinuri utilizează un adenovirus și un virus gripal. Totodată, el susține că în prezent, noile vaccinuri sub formă de spray nazal au trecut deja prin faza testelor pe șoareci, iar primele teste pe oameni ar urma să înceapă până la finalul acestui an.

Când ar putea fi lansat noul vaccin

În același timp, oamenii de știință mai așteaptă doar aprobarea autorității de reglementare din Thailanda, a mai precizat oficialul de la guvern. În ceea ce privește cea de a doua fază a testării, aceasta ar urma să aibă loc în luna martie 2022.

Amintim faptul că nu doar Thailanda experiemntează acest tip de vaccin. Mai multe state din lume fac cercetări pentru dezvoltarea unor vaccinuri împotriva COVID sub formă de spray, în contextul în care mucoasa nazală a fost identificată ca fiind un punct-cheie de intrare a virusului în organism.

Celelalte vaccinuri produse în Thailanda, vaccinul cu ARNm al Universității Chulalongkorn și cu un virus inactivat dezvoltat de Universitatea Mahidol, ar trebui să înceapă luna aceasta a doua fază a testelor pe oameni.

În ceea ce privește campania de vaccinare din Thailanda, până în prezent, aceasta a avut la bază vaccinurile chinezești Sinovac și Sinopharm, dar și serul AstraZeeca. Aproximativ 6,8% din populația de peste 66 de milioane de persoane din Thailanda s-au vaccinat până în prezent cu cele două doze de vaccin.