Directorul Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din China a afirmat că autoritățile de la Beijing ar trebui să ia în considerare combinarea unor vaccinuri diferite pentru a crește eficacitatea vaccinurilor dezvoltate în China. Experții spun că amestecarea vaccinurilor sau imunizarea secvențială ar putea spori eficacitatea. Cercetătorii din Marea Britanie studiază o posibilă combinație dintre Pfizer-BioNTech și vaccinul tradițional AstraZeneca.

Xuefeng Yu, CEO-ul CanSino Biologics, a declarat că un vaccin inhalat ar putea fi mai eficace decât cele injectate ținând cont de faptul că SARS-CoV-2 pătrunde în organismul uman prin intermediul căilor respiratorii, relatează CNBC.

China dezvoltă un nou tip de vaccin

CanSino dezvoltă vaccinul prin inhalare în parteneriat cu Institutul de Biotehnologie din Beijing. Un vaccin anti-Covid administrat prin injecție dezvoltat de CanSino, Ad5-nCoV, a fost deja aprobat pentru administrare în China și alte câteva țări.

Acest vaccin a fost dezvoltat folosindu-se tehnologia tradițională bazată pe adenovirusuri non-umane, spre deosebire de vaccinurile mRNA create de Pfizer/BioNTech și Moderna.

CEO-ul CanSino a explicat că, teoretic, un vaccin inhalat ar putea oferi protecție suplimentară împotriva coronavirusului prin activarea celulelor T – limfocite vitale sistemului imunitar – în căile respiratorii.

Dacă acel strat de protecție ar eșua și virusul ar ajunge să pătrundă mai adânc în corp atunci alte părți ale sistemului imunitar ar putea prelua lupta cu coronavirusul, potrivit lui Yu.

„Deci adaugi mai multe niveluri, are sens, nu? Din acest motiv mergem pe ruta mucozală”, a spus acesta, precizând că același concept a fost folosit de către compania sa pentru a dezvolta un vaccin administrat prin inhalare împotriva tuberculozei.

CanSino a declarat că vaccinul său Ad5-nCoV administrat într-o singură doză, are o eficacitate de 68,83% în prevenirea cazurilor simptomatice de COVID-19 la două săptămâni după inoculare, rata scăzând la 65,28% după patru săptămâni.

Pandemia de coronavirus, care a început în centrul Chinei la sfârșitul anului 2019, marchează prima dată când industria chineză de medicamente joacă un rol în reacția la o urgență globală de sănătate.

Sursa: dreamstime