Printre măsurile anunțate se află și completarea unei declarații pe propria răspundere de către părinți. În acest context, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat azi, într-o conferință de presă, că Guvernul nu a discutat momentan despre modificarea declarației părinților pentru trimiterea copiilor la școală. Aceasta îi îndeamnă pe adulți să își asume răspunderea verificării stării de sănătate a copiilor.

„Părinţii trebuie să fie solidari în desfăşurarea acestui proces de începere a anului şcolar şi de continuare a anului şcolar.

Nu poţi să gestionezi doar la nivel de Minister al Educaţiei, doar la nivel de şcoală începerea anului şcolar fără să atragi părinţii. Părinţii trebuie să îşi verifice copiii în fiecare dimineaţă dacă nu au simptome, dacă nu au febră, dacă pot să îşi trimită copiii la şcoală, pentru că nu e vorba doar de sănătatea copilului lor, ci de sănătatea întregii comunităţi în care aceştia intră.

Nu am discutat în momentul acesta schimbarea acestei declaraţii, cert este că mesajul acesta este: părintele este la fel de responsabil aşa cum a fost şi în perioada de examene, aşa cum părintele a fost şi în perioada pandemiei, la fel trebuie să fie şi la începutul de an şcolar.

Da, să declare pe proprie răspundere, dacă sunt conştienţi de faptul că atunci când îşi trimit copilul la şcoală, acesta trebuie să fie sănătos sau să nu aibă simptomatologie”, a afirmat Turcan.

Orban susține că Guvernul a pregătit cu atenție acest început de an școlar

Guvernul pregăteşte cu mare atenţie deschiderea anului şcolar, astfel încât să fie evitat riscul de îmbolnăvire atât în ceea ce priveşte elevii cât şi cadrele didactice, a declarat joi premierul Ludovic Orban.

Acesta a amintit că Guvernul a decis alocarea a 175 de milioane de euro pentru decontări necesare învăţământului online şi materialelor de protecţie.

„Am alocat în total 175 de milioane de euro. Decontăm autorităţilor locale şi şcolilor pentru achiziţiile care sunt făcute pe tablete, pe laptopuri, pe camere web, table inteligente, pentru achiziţionarea materialelor de protecţie sanitară – decontăm pentru autorităţile locale dintr-o alocare de 175 de milioane de euro.

Eu consider că e important un pic să descentralizăm, pentru că achiziţiile la nivel centralizat sunt contestate şi atunci când sunt contestate termenii procedurali sunt foarte lungi şi ne duc în întârziere”, a declarat Orban la Realitatea Plus.