De la debutul campaniei de vaccinare anti-covid și până în prezent, trei milioane de români s-au imunizat cu Pfizer și este foarte posibil ca de la toamnă, aceștia să fie nevoiți să se prezinte din nou, în centrele de vaccinare, pentru cea de a treia doză în condițiile în care sunt tot mai multe discuții despre eficiența vaccinurilor împotriva noilor tulpine de COVID. 

Şeful companiei Pfizer a oferit și el o serie de declarații în acest sens. Acesta spune că cel mai probabil, a treia injecţie ar trebui făcută între 8 şi 12 luni de la rapel, o veste care a fost primită cu brațele deschise de unii români, pe când alții nu au fost atât de încântați.

”Din moment ce le-am făcut pe primele două, da. Aş fi de acord. Să nu ne îmbolnăvim, să îi protejăm pe ceilalţi, am bunici, copii, deci nu aş vrea să îi supun riscului”, a spus o femei care s-a vaccinat cu acest tip de ser.

Alexandru Rafila, membru în comitetul executiv al OMS a declarat la rândul lui că cele două doze de vaccin oferă o imunitate de peste șase luni.

”Să vedem dacă această recomandare se referă la necesitatea vaccinării datorită mutaţiilor noului coronavirus sau dacă se referă la consilidarea imunităţii după cele 2 doze deja administrate pentru că imunitatea oricum cu siguranţă va dura mai mult de 6 luni”, a spus Rafila.

Românii care ar putea primi a doua doză de vaccin

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat pe de altă parte că este posibil ca doar anumite segmente de populație să aibe nevoie de cea de a treia doză.

”E posibil să se identifice anumite segmente populaţionale la care să se recomande cea de-a treia doză de vaccin”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Medicul infecţionist Adrian Marinescu împlinește în luna septembrie a acestui an 8 luni de la rapel şi ar putea fi printre primii care să primească o doză suplimentară.

Totuși, acesta susține că cea de a treia doză de vaccin depinde de ce se va întâmpla în România până la toamnă și care vor fi condițiile de atunci.

”Va depinde foarte mult de ce se va întâmpla în România şi nu numai, cum va fi cu vaccinarea actuală, cum vor fi condiţiile atunci”, a spus Adrian Marinescu.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin