Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani

Administrarea dozei a patra de vaccin Pfizer BioNTech anti-COVID se poate face la cerere, începând din 16 mai, în centrele de vaccinare şi în cabinetele de medicină de familie, informează, miercuri, Ministerul Sănătăţii.

“Administrarea dozei a patra de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech este posibilă, după recomandările EMA şi ECDC. Începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare şi în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de-a patra doză de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech”, precizează ministerul.

Potrivit sursei citate, pot solicita vaccinarea cu doza a patra persoanele de peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu trei doze de vaccin de tip ARN mesager.

Totodată, MS arată că imunizarea a patra doză se poate efectua la minimum 4 luni după efectuarea celei de a treia doze.

“Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani”, afirmă MS.

Dovada vaccinării cu doza a patra va fi reprezentată de adeverinţa de vaccinare, generată din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări sau de certificatul digital.

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Cluj, Violeta Briciu, a declarat sâmbătă, la Predeal, că recomandă vaccinarea cu doza a patra de vaccin împotriva COVID-19, mai ales persoanelor vulnerabile şi celor de peste 60 de ani.

“Ne vaccinăm cu doza patru şi fiecare trebuie să cunoaştem această recomandare şi să vedem dacă ne înscriem în categoria celor cu indicaţie fermă de vaccinare cu doza patru, pentru restul suntem la nivel de recomandare”, a spus Violeta Briciu la un training organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România.

Doza a patra de vaccin anti-COVID de la Pfizer se poate face la cerere, fără programare

Secretarul de stat Andrei Baciu din Ministerul Sănătăţii a declarat că doza a patra de vaccin anti-COVID de la Pfizer se face la cerere în centrele existente, dar şi la medicii de familie, nefiind nevoie de programare.

“Începând de luni o să putem face şi în România doza a patra de vaccin. De fapt, este a doua doză de booster. (…) Se va putea face atât în centrele de vaccinare existente, cât şi la medicii de familie. Însă un element care este extrem de important – vaccinarea se face la cerere, numai pentru cei care îşi doresc. Nu este o cerere care trebuie făcută. Se prezintă pur şi simplu într-un centru de vaccinare cei care doresc. Am primit solicitări de la oamenii care îşi doreau să facă doza a patra de vaccin”, a afirmat Baciu.

El a spus că nu este nevoie de programare pentru cea de-a patra doză, iar persoanele interesate se pot imuniza la orice medic de familie care are vaccinul.

“Vorbim de persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu trei doze şi trebuie să aibă minim patru luni de la efectuarea dozei a treia. Dozele trebuie să fie cu vaccin ARN mesager. Vaccinarea se poate face doar cu vaccin de la Pfizer, pentru că acestea sunt recomandările clare pe care le avem de la INSP. (…) Se pot prezenta la orice medic de familie, sună înainte la orice medic de familie. Nu trebuie să fie neapărat medicul de familie propriu, poate fi orice medic de familie care are vaccin şi poate să facă injecţia. Şi în centrele existente care se găsesc pe site-ul de vaccinare… Nu este nevoie de programare”, a precizat secretarul de stat Andrei Baciu.