Vești bune pentru toți românii! USR anunță măsuri pentru reechilibrarea prețurilor la energie

USR vine cu patru măsuri urgente pentru reechilibrarea prețurilor la energie, în contextul în care aceste majorări afectează profund populația României. În programul de guvernare USR menționează că aceste probleme structurale ale sistemului energetic românesc nu trebuie ignorate ci, din contră, rezolvate.

Așadar, USR propune reducerea TVA-ului de la 19% la 5% pentru energie electricp și gaze natural atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei non-casnici. În plus, USR propune eliminarea accizei pentru energie electrică.

”O parte din preţul energiei electrice este compus din taxele indirecte pe care le ia statul: accize şi TVA. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor casnici, cât şi în sprijinul mediului de afaceri românesc, propunem ca statul să ia mai puţin din preţul energiei electrice. Propunem eliminarea accizei la energie electrică şi reducerea cotei de TVA de la 19% la 5% pe o perioadă de 6 luni”, se arată în programul de guvernare propus de USR.

Minus 5% la factura de gaze

În programul de guvernare al USR este prevăzută acordarea de credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturii la energie și gaze naturale.

„Pentru a reduce impactul pe care explozia preţului la energie electrică şi gaze naturale îl are asupra mediului privat, propunem ca jumătate din creşterea facturilor pentru acestea să fie acordată întreprinderilor sub formă de credit fiscal. Astfel, companiile vor avea posibilitatea să deducă din impozitele datorate (pe profit sau pe cifra afaceri) 50% din creşterea înregistrată la utilităţi pe o perioadă de 6 luni. O altă măsură este exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic. Această măsură va reduce factura consumatorului final cu aproximativ 5% suplimentar faţă de compensarea aprobată prin OUG 118/2021 şi reducerea de TVA de la 19% la 5%”, explică USR.

Subvenții temporare pentru CET-uri

Ultima dintre propunerile URS cu privire la reechilibrarea prețurilor la energie electrică și la gaze este acordarea de subvenții temporare pentru CET-uri.

„În sprijinul producătorilor de agent termic şi în vederea asigurării suportabilităţii la plată a materiei prime, respectiv a gazului natural, propunem o subvenţie acordată primăriilor cu sisteme de încălzire centralizate, pe perioada sezonului rece”, mai prevede programul de guvernare propus.