Frans Timmermans, vicepresedintele Comisiei Europene, a propus ca la nivelul Uniunii Europene să se instaleze un salariu minim general, aplicat în toate țările membre. În acest fel, românii ar putea ajunge să încaseze pe lună suma de 3 000 de lei.

Motivul pentru care Frans Timmermans vine cu această propunere este faptul că diferența de salarii dintre țările din Estul si Vestul Uniunii Europene este foarte mare, iar costul vieții din aceste state este unul similar.

„Avem nevoie de un salariu minim în Uniunea Europeană, echivalent în fiecare ţară membră cu 60% din salariul mediu în statul respectiv. Trebuie să se pună capăt muncii plătite cu 3 euro pe oră”, a declarat Frans Timmermans.

Salariul mediu pe economie în România este de 5163 de lei. Dacă planul lui Timmermans se va implementa, ar însemna că salariul minim din România ar ajunge undeva la 3.000 de lei pe lună.

Prinicpalul scop al acestui plan al lui Frans Timmermans este de a se reduce diferența dintre bogaţi şi săraci. Pe lângă acest plan, președintele Comisiei mai propune și implementarea unor măsuri prin care nivelul de viaţă între ţările UE să devină relativ egal, dar și liberul acces al cetățenilor UE la serviciile de sănătate din toate țările membre UE.