Vaccinarea persoanelor în vârstă și a celor care au boli cronice ar putea începe chiar de la jumătatea acestei luni. Autoritățile au anunțat că cea de-a doua fază a campaniei de vaccinare s-ar putea suprapune cu prima fază, în care erau vaccinați doar medicii și personalul din sistemul social.

Mai exact este vorba despre persoanele aflate în categoriile vulnerabile, despre vârstnici și bolnavii cronici care ar putea fi vaccinați la jumătatea acestei luni, asta pentru că mâine deja va fi început vaccinarea în peste 90% din cele 370 de centre de vaccinare destinate pentru cadrele medicale, adică 20.000 de persoane care vor fi imunizate zilnic.

Pe lângă cele trei sute de mii de doze de vaccin alocate cadrelor medicale, mai rămân câteva zeci de mii, ceea ce înseamnă că poate începe această a doua etapă a strategiei de vaccinare a acestor persoane, iar în luna ianuarie vor fi livrate în jur de 6.000 de doze de vaccin.

Vor fi prioritare persoanele din căminele de îngrijire și din centrele medico-sanitare, persoanele vulnerabile, între care gradul de răspândire a virusului este mult mai mare.

Sunt aproximativ 1.880 de astfel de centre la noi în țară și în jur de 40.000 de persoane care locuiesc acolo și spunea coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, domnul Valeriu Gheorghiță, că speră ca, în scurt timp, acestea să fie vaccinate.

Se va accelera vaccinarea în a doua etapă

Este prevăzut ca din a doua etapă să fie accelerat şi mai mult ritmul vaccinărilor, care va depinde însă şi de cantitatea de doze care vor fi disponibile, a spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col dr Valeriu Gheorghiţă.

„Trebuie să ţinem cont pe de-o parte de disponibilitatea vaccinurilor. Se poate accelera, pentru că în etapa a doua sunt prevăzute circa 900 de centre de vaccinare. Ori aceste 900 de centre de vaccinare sunt special destinate pentru etapa a doua şi ulterior bineînţeles pentru etapa a treia, dar mare parte din centrele în momentul de faţă înfiinţate în unităţile medicale vor rămâne mai departe active şi vor deservi personalul cu boli cronice, persoanele vulnerabile în imediat ce urmează etapa a doua. Deci, din acest punct de vedere, ritmul de vaccinare ar trebui să fie unul satisfăcător. Important este să avem o disponibilitate suficient de mare a vaccinului, pentru că avem un calendar de livrare săptămânal, cel puţin pentru vaccinurile de la compania Pfizer. S-au contractat din partea României circa 8,5 milioane de doze pentru prima etapă, practic pentru primul contract”, a specificat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.