Televizoarele smart, prizele inteligente, routerele sunt printre cele mai vulnerabile dispozitive. Orice dispozitiv conectat la internet pot oferi acces hackerilor la datele noastre personale.

Furnizorii de televizoare inteligente, serviciile de streaming și producătorii de dispozitive colectează la greu date personale. În cazul televizoarelor smart acest proces are loc chiar dacă nu vă conectați la un anumit serviciu, potrivit Zdnet.

Puteți stopa colectările de date, dar nu este o misiune ușoară. Producătorii și companiile de tehnologie pot câștiga bani din informațiile personale ale deținătorilor de televizoare inteligente, așa că strecoară tot felul de șopârle.

Marile companii au recurs la această practică de ani de zile

Marile companii au recurs la această practică de ani de zile. În 2018, Vizio a soluționat un proces colectiv pentru încălcarea Video Privacy Protection Act (VPPA). Teoretic, această acțiune i-a împiedicat pe furnizorii de televizoare – și pe oricine altcineva – să partajeze istoricul vizionărilor, cu excepția cazului în care există un consimțământ expres.

Din păcate, nu puteți opri modul în care aceste dispozitive își bagă nasul în viața voastră.

Cu ACR, televizorul inteligent „vede” și „ascultă” tot ce urmăriți pe ecran

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să reduceți amploarea spionării prin dezactivarea Recunoașterii automate a conținutului (ACR). Cu ACR, televizorul inteligent „vede” și „ascultă” fiecare emisiune de pe ecran.

ACR urmărește și ascultă prin potrivirea constantă a cadrelor video și a fragmentelor audio cu o bază de date audio și vizuală.

O altă modalitate populară pentru companii de a monitoriza ceea ce vedeți este Advertisement Identification (AdID).

AdID este un alt mod prin care companiile vă pot spiona

AdID este un cod unic de litere și numere care identifică fiecare reclamă de televiziune. În sine, AdID este inofensiv. Folosit împreună cu alte date colectate, este un alt mod prin care companiile pot privi peste umărul tău.

Ca și în cazul dispozitivelor Amazon Alexa, Google Assistant și Apple Siri, orice televizor căruia îi permiteți să vă folosească vocea vă poate asculta. Dacă credeți că confortul controlului vocal depășește confidențialitatea, utilizați aceste servicii. Dacă nu, opriți-le!

Iată cum vă puteți păzi de televizoarele smart care își spionează utilizatorii:

Amazon Fire TV

Pe lângă televizoarele smart și dispozitivele marcate cu Amazon Fire TV, Amazon Fire se află și în interiorul televizoarelor Hisense, Insignia și Toshiba.

Pentru a dezactiva ACR Amazon pe televizor sau pe dispozitivul de streaming, accesați Setări > Preferințe > Setări de confidențialitate > Recunoaștere automată a conținutului.

Amazon Fire colectează o mulțime de alte date. Pentru a restricționa aceste procese, accesați Setări > Preferințe > Setări de confidențialitate. Acolo veți găsi date de utilizare a dispozitivului, colectare aplicații și utilizare over-the-air și anunțuri bazate pe interese activate în mod prestabilit. Închideți-le. De asemenea, puteți reseta ID-ul de publicitate.

Google TV

Companii precum Hisense, Philips și TCL oferă experiența Google TV. Dacă nu ați fost foarte atent, ați putea crede că Google TV este doar un nou nume de marcă pentru televizoarele smart Android. Google TV rulează pe Android TV și are funcții avansate.

Google nu folosește ACR pe nicio platformă. Cu toate acestea, Google are alte modalități de a vă obține datele.

De exemplu, atunci când configurați Google TV pentru prima dată, nu puteți utiliza nicio funcționalitate smart TV dacă nu permiteți Google să spioneze. În schimb, primiți un „Basic TV”, care poate fi enervant.

Puteți restricționa anumite colectări de date de reclame direcționate în Google TV. Accesați Setări > Confidențialitate > Reclame. Odată ajuns acolo, resetați AdID și ștergeți datele anunțului.

Pe televizoarele smart cu Android, puteți face același lucru prin Setări > Preferințe dispozitiv sau Setări > Despre > Informații legale.

Dacă descurajați Google TV să vă urmărească, asta nu împiedică Hisense și Sony să vă urmărească. De asemenea, trebuie să le blocați anunțurile și serviciile ACR.

LG

Televizoarele smart de la LG, care rulează pe sistemul de operare Linux WebOS, utilizează ACR pe toate modelele. Fiecare model nou are un aspect ușor diferit pentru setările de confidențialitate.

Încercați următoarele: mai întâi, accesați Setări > Toate setările. Apoi, accesați General > Live Plus și dezactivați-l. Sau încercați Setări > Toate setările > Asistență > Confidențialitate și condiții. De aici, puteți să vă ajustați setările de publicitate.

Samsung

La fel ca LG, Samsung folosește varianta Linux, Tizen, pentru a-și alimenta televizoarele smart. Pentru a vă controla confidențialitatea, accesați Setări > Asistență și derulați la Termeni și politici.

Apoi puteți dezactiva Serviciile de vizualizare a informațiilor, termenul folosit de Samsung pentru ACR.

Vizio

Toate televizoarele smart Vizio moderne folosesc tehnologia Google Chromecast sub numele SmartCast.

Dacă renunțați la valorile implicite ale Vizio, nu puteți utiliza SmartCast, ceea ce înseamnă că nu puteți utiliza funcționalitatea Smart TV a televizorului. Concluzia este că Vizio este cea mai proastă alegere dacă țineți la confidențialitate.