Companiile Philip Morris International şi Altria Group negociază un acord de fuziune în acţiuni, care ar reuni cele mai mari companii producătoare de tutun din lume, într-o încercare de a domina o piaţă care se dezvoltă rapid, cea a ţigărilor electronice, transmite Reuters. O fuziune ar crea o companie cu o valoare de piaţă de peste 200 de miliarde de dolari, reprezentând al patrulea cel mai mare acord de acest tip din toate timpurile, scrie news.ro.

Acţiunile Altria, companie care a fost separată de Philip Morris în urmă cu un deceniu, au crescut marţi cu peste 6%, dar ulterior au scăzut cu 3,3%, după ce CNBC a relatat că acordul nu include o primă. Titlurile Philip Morris au scăzut cu 6,8%, unii analişti punând sub semnul întrebării raţiunea unei fuziuni, care ar reuni cei doi proprietari ai brandului de ţigări Marlboro.

Philip Morris, care îşi desfăşoară activitatea în afara Statelor Unite, a dezvoltat un produs cu tutun încălzit, numit IQOS. Altria, care operează în SUA, deţine o participaţie de 35% la compania de vaping Juul Labs. Philip Morris are venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari, în timp ce Altria a generat anul trecut circa 20 de miliarde de dolari. Ambele companii au spus că nu există garanţii că acordul se va concretiza. Acordul va trebui aprobat de consiliile de administraţie ale companiilor şi de acţionari.

Volumul vânzărilor de ţigări la nivel mondial a scăzut în 2018 cu 4,5%, în termeni ajustaţi, potrivit analiştilor firme Cowen. În schimb, piaţa ţigărilor electronice  a valorat circa 11 miliarde de dolari în 2018 şi ar urma să crească cu peste 8% pe an în următorii cinci ani, potrivit firmei de cercetare Mordor Intelligence.