E vorba de ajutorul de înmormântare, acordat atunci când moare un salariat, un pensionar sau un membru al familiei acestora. Ajutorul în cauză este acordat persoanei care a suportat cheltuielile rezultate în urma decesului. 

Potrivit proiectului de buget adoptat azi în Parlament, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, valoarea ajutorului se ridică la 5.163 lei. În cazul decesului unui membru al familiei asiguratului sau pensionarului, ajutorul va fi în valoare de 2.582 lei.

Ajutorul de deces va fi acordat doar după ce s-au făcut cheltuielile ocazionate de decesul persoanei cu privire la care se solicită ajutorul privind cheltuielile de deces, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 

Ajutorul de deces se poate acorda fie pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de moartea salariatului sau pensionarului, fie pentru acoperirea celor ocazionate de moartea unui membru de familie al acestora.

Totuși, în privința membrului de familie, acesta nu trebuia să fie asigurat sau pensionar la data decesului. 

Atenție! Ajutorul de deces trebuie solicitat în maximum trei ani de la data decesului. De asemenea, ajutorul de deces trebuie achitat într-un termen de maximum trei zile lucrătoare de la solicitare.

În privința suportării ajutorului de deces, din 2018 nu îi mai revine angajatorului obligația acordării acestei sume. De anul trecut, angajatorul nu mai datorează contribuția pentru pensii, de unde își recupera suma dată ca ajutor de deces, notează avocatnet.ro.