Noii concurenți vor să exporte gaze din Rusia prin conducte.  Pe lângă Rosneft, au apărut noi concurenți care doresc să exporte gaze naturale din Rusia prin conducte, a declarat ministrul Energiei Nikolai Shulginov. Rosneft a cerut anterior să i se permită să exporte 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an în Europa, ca experiment.

În prezent, doar Gazprom poate exporta gaz natural rusesc prin conductă, în timp ce exporturile de gaz natural lichefiat (GNL) sunt liberalizate treptat.

„Lucrurile sunt încă în curs de rezolvare cu privire la Rosneft, acesta va fi ca un experiment”, a spus Shulginov, citat de vestnikkavkaza.net

Au resurse, în timp ce Gazprom are transportul

„A fost o altă solicitare de la o altă companie, dar mai întâi trebuie să învățăm cu experimentul, să ne pregătim, să formulăm cerințele pentru contractele de agenți. După aceasta, putem discuta problema ceva timp cu alte compani”, a spus Shulginov.

„Trebuie să li se acorde acces la conducte. Au resurse, în timp ce Gazprom are transportul”, a spus Shulginov, comentând posibilele modificări în acordul de agent.

În acest context, trebuie amintit că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a schimbat tactica, având în vedere criza prețului la gaze și energie. Liderul rus a ordonat grupului petrolier Rosneft să prezinte, până în luna martie, un proiect referitor la livrarea de gaze naturale Europei, un monopol deţinut în prezent de grupul Gazprom, în contextul cererii crescute de gaze pe vechiul continent.

Ordinul venit din partea lui Vladimir Putin

Mai exact, conform ordinului venit din partea lui Vladimir Putin, Guvernul, împreună cu Rosneft şi Gazprom, trebuie să prezinte până la 1 martie 2022 un proiect pilot conform căruia Rosneft ar urma să livreze Europei zece miliarde de metri cubi de gaze naturale. De menționat este faptul că, în momentul de față, principalul obstacol care stă în calea eventualelor exporturi de gaze ale Rosneft spre Europa este faptul că, potrivit legislaţiei ruseşti, Gazprom are monopol pentru exporturile de gaze prin conducte din Rusia.

În ceea ce privește situația altor producători ruşi de gaze, cum este Novatek, aceștia pot să exporte gaze sub formă de gaze lichefiate dar Gazprom este singura companie care în prezent poate să exporte gaze prin conducte. Întrebat cu privire la acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că „acest subiect este în curs de elaborare la nivelul Guvernului”,