Trebuie menționat că discuţiile se vor purta pe segmente separate. Astfel, preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu Împăratul Naruhito, în timp ce Carmen Iohannis va discuta cu Împărăteasa Masako, potrivit informațiilor transmise de Administrația Prezidențială.

Pozele publicate de sursa menționată arată că Prima Doamnă a purtat o rochie roz, în timp ce Împărăteasa Masako a purtat o vestimentație galbenă (vezi imaginea la final).

Discuţiile nu se desfăşoară după o agendă prestabilită

Conform protocolului imperial nipon, discuţiile nu se desfăşoară după o agendă prestabilită, iar Împăratul şi Împărăteasa Japoniei nu abordează subiecte politice.

Sunt recomandate subiectele relevante din perspectiva statutului pe care îl împărtăşesc cei doi interlocutori – acela de reprezentant al ţării şi naţiunii. De exemplu, pot fi abordate teme legate de identitatea şi specificul României şi poporului român, precum şi de contribuţia acestora la patrimoniul universal.

De asemenea, este binevenită abordarea unor subiecte care să ateste legăturile trainice şi îndelungate dintre poporul român şi poporul japonez, consemnate la nivel diplomatic de peste un secol (102 ani). Temele cu un puternic impact umanitar şi relevante pentru naţiune sunt în mod predilect abordate de către cuplul imperial japonez.

În acest context, este posibilă referirea exclusiv la suferinţa provocată oamenilor de unele evenimente, precum pandemia de coronavirus sau războiul din Ucraina, arată informațiile transmise de Administrația Prezidențială.

Întâlnire și cu premierul nipon Fumio Kishida

Tot în ziua de marți, Klaus Iohannis urmează să se întâlnească şi cu premierul nipon, Fumio Kishida, cei doi având programate convorbiri oficiale şi semnarea Declaraţiei comune de instituire a Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia. Ulterior, cei doi oficiali vor susţine declaraţii comune de presă.

Instituirea Parteneriatului strategic cu Japonia va marca avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel şi trecerea la o etapă superioară de valorificare a potenţialului bilateral, în baza valorilor şi principiilor împărtăşite de cele două ţări, pe trei dimensiuni-cheie: politica externă şi dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi tehnologiei, inovării, cercetării şi dezvoltării.

Cu prilejul vizitei va fi semnat şi un memorandum între Ministerul Finanţelor, Eximbank România şi Banca Japoniei pentru Cooperare (JBIC), precum şi un memorandum de înţelegere între ELI-NP Măgurele, compania japoneză Okamoto Optics şi Institutul de Inginerie a Laserelor din cadrul Universităţii Osaka.

Sursă: Administrația Prezidențială