Întrebat dacă, în cazul în care PSD nu va depune o moţiune de cenzură, îi va sugera premierului să-şi depună mandatul şi dacă ar accepta, Iohannis a afirmat: „Aceasta este o chestiune pe care nu am discutat-o”.

„Este evident că pentru a ajunge la anticipate, cunoaştem prevederea constituţională, este nevoie ca Guvernul să fie demis sau să se retragă şi după aceea este nevoie de două încercări nereuşite de formare a unui nou guvern.

Este, evident, moţiunea de cenzură o variantă prin care se poate iniţializa acest proces, dar tehnic şi demisia este o metodă prin care se poate iniţializa acest demers.

Aceste chestiuni le voi discuta și cu premierul și cu alții. Chiar mâine voi avea o discuție cu Ludovic Orban și vom aborda aceste chestiuni. Dl Orban, din câte știu eu, își dorește anticipate, așa cum le doresc și eu”, a precizat şeful statului.

Întrebat de un jurnalist dacă îi poate oferi o garanție lui Ludovic Orban că tot el va fi premier dacă vor fi anticipate, Klaus Iohannis a replicat că este o întrebare un pic ciudată.

„Sunt foarte mulțumit de felul în care Ludovic Orban își face treaba ca premier. Eu cred că Ludovic Orban este în acest moment cea mai bună soluție de premier, fie premier plin, fie interimar”, a precizat şeful statului, care a mai spus că nu este la curent cu discuţii referitoare la existenţa riscului ca Ludovic Orban să nu mai fie desemnat premier.

„Nu cred că ar avea sens o astfel de preocupare”, a tranşat preşedintele acest subiect.