Autorităţile române prevăd pentru 2011 o producţie de peste şase milioane tone, chiar ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spunând că “daca nu vor interveni alte intemperii, se anunţă un an bun”. Tabără spune că producţia va fi mai mare decât cea de anul trecut (5,7 milioane tone) chiar dacă grâul este cultivat pe 1,8 milioane hectare, faţă de 2010, când a fost cultivat pe aproximativ două milioane de hectare.
Din experienţa anilor trecut, creşterea producţiei de grâu nu va însemna şi o reducere a preţurilor la pâine. Morarii şi procesatorii spun că o parte din grâu se exportă şi ce le rămâne nu este suficient, plus că producţia autohtonă nu este în general de calitate superioară.
După un an agricol slab, cu multe calamităţi naturale, anul 2011 se anunţă mai bun pentru producătorii agricoli nu doar din ţara noastră. Astfel, potrivit primelor estimări ale FAO, producţia mondială de grâu din 2011 se va ridica la 676 milioane tone, în creştere cu 3,4% comparativ cu 2010. Producţia ar urma să-şi revină şi în zonele lovite de secetă în 2010, în special în Federaţia Rusă, apreciază FAO.
Cu toate acestea, situaţia de pe piaţă va rămâne încordată din cauza cererii crescute, au avertizat specialiştii FAO, care estimează că producţia mondială de grâu din 2011 va fi totuşi inferioară recoltelor înregistrate în 2008 şi 2009.