Potrivit prognozelor FAO, producţia mondială de grâu se va situa la 690 milioane tone în 2012, mult peste media din ultimii din cinci ani şi totodată a doua producţie din istorie. În cazul Uniunii Europene, FAO estimează că producţia de grâu va rămâne nemodificată la 138 milioane tone în 2012.

Organizaţia a precizat că, deşi însămânţările au crescut sau sunt prognozate să crească în multe ţări în acest an, totuşi se aşteaptă la o revenire la recolte mai apropiate de nivelul normal în zonele unde anul trecut au fost atinse recolte record. De asemenea, FAO a subliniat că este mult prea devreme să facă o prognoză cu privire la producţia globală de cereale în 2012.

Separat, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunţat că indicele preţurilor produselor alimentare mondiale a crescut în luna februarie 2012, pentru a doua lună consecutiv, ca urmare a creşterii preţurilor la cereale, uleiuri vegetale şi zahăr.

FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne şi zahăr. În luna februarie 2012 comparativ cu luna ianuarie 2012 acest indice a înregistrat o creştere de un procent, sau 2,4 puncte, până la 215,3 puncte.