Pe de-o parte, sa scape de asa-numitele gauri negre ale economiei, societatile cu datorii foarte mari, care nu sunt deloc atractive pentru investitori (Siderurgica Hunedoara, Tractorul Brasov, Rulmentul etc.), iar pe de alta parte, sunt nevoite sa lase din mana si pachetele de actiuni la companiile considerate perle ale economiei, cum ar fi BCR si Petrom. 2003 va fi un an greu pentru privatizare, dar si cel mai important pentru economia romaneasca, daca Guvernul va incepe cu adevarat vanzarea utilitatilor publice. Pionul principal va fi Ministerul Industriei, care va conduce privatizarea in sectorul energetic. Dupa vanzarea Bancii Comerciale Romane, APAPS va ramane Cenusareasa acestei activitati, cu un portofoliu impovarat de companii mari si cu pierderi, dar cu un numar semnificativ de angajati.

Apaps pe ultima suta de metri

Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) mai detine in portofoliu pachete de actiuni la un numar de doar 350 de societati, ceea ce reprezinta 8,47% din capitalul social de stat. Dintre acestea, 80 de societati mari si foarte mari, cu aproape 190.000 de salariati si cu datorii de peste 2.800 miliarde de lei numai catre furnizorii de utilitati publice, fara a intra in calcul si restantele catre institutiile bugetare. Intentia APAPS este sa vanda, pana la sfarsitul acestui an, toate pachetele de actiuni pe care le mai detine, asa cum prevad angajamentele fata de BM si FMI, in perspectiva aderarii Romaniei la UE. Ovidiu Musetescu, presedintele APAPS, a declarat recent ca in primul semestru din 2003 va fi incheiat programul PSAL I, din care mai sunt de privatizat 23 de societati, iar cele 20 de societati din programul international negociat cu BM, PSAL II, vor fi lansate la privatizare incepand cu trimestrul II al anului 2003. Societatile de mare anvergura pe care APAPS le va scoate la privatizat anul acesta sunt: BCR, Roman si Tractorul Brasov, Siderurgica Hunedoara, Industria Sarmei Campia Turzii, Faur Bucuresti, companii mari si foarte mari, unele cu peste 6.000 de angajati. tinand cont de aspectul social al privatizarii, APAPS intentioneaza ca in acest an contractele de privatizare sa cuprinda angajamente ferme si clare din partea cumparatorilor. „Planurile de afaceri trebuie sa demonstreze ca vor pastra functionarea in continuare a societatii, ca vor stabiliza un numar rezonabil de locuri de munca, poate nu atat cat au aceste societati in prezent, dar in orice caz, in perspectiva, pastrarea unei forte de munca generatoare de efecte pozitive pe orinzontala si verticala”, sustine Ovidiu Musetescu.

Privatizarea in agricultura se va incheia in acest an

Pentru agricultura, 2003 este considerat de catre Agentia Domeniilor Statului „anul incheierii privatizarii IAS-urilor”. Corneliu Popa, directorul ADS, a anuntat ca daca pana la jumatatea acestui an privatizarea nu va fi incheiata, se va gandi la demisie. Procesul de privatizarea in agricultura, de care raspunde Agentia Domeniilor Statului, presupune doua etape distincte. In primul rand, concesionarea terenurilor, iar in al doilea rand, vanzarea actiunilor societatilor aflate in portofoliu, intrucat pamantul nu intra in capitalul social. Din cele 739 de societati comerciale cu profil agricol aflate in administrarea Agentiei Domeniilor Statului, au mai ramas de privatizat numai 113. Intre cele 613 societati care erau initial in administrarea ADS, 240 au fost efectiv privatizate, la 65 procesul este in plina desfasurare, 48 nu si-au gasit nici un ofertant, iar 273 sunt in reorganizare judiciara sau lichidare. Din suprafata de 822.000 hectare aflate temporar la ADS, 623.000 ha au fost trecute deja in administrare privata, fie sub forma de concesionare, fie arendare sau asociere in participatiune. Pentru acest an, ADS mai are de incheiat contracte pentru o suprafata de circa 200.000 ha. „O data finalizata privatizarea, Agentia Domeniilor Statului va trebui sa se reorganizeze, astfel ca un numar mai mare de angajati sa treaca in serviciul urmarire contracte. Oricum, activitatea de concesionare nu se va incheia cand ultimul IAS va fi vandut, pentru ca vom asista in continuare la contracte reziliate. Numai anul trecut am reziliat 45 de astfel de contracte”, spune Corneliu Popa, director ADS.

Privatizarea In sectorul energetic demareaza In 2003

Ministerul Industriei are sarcina sa privatizeze in acest an cea mai mare companie petroliera din Romania – SNP Petrom – si doua sucursale de distributie a energiei electrice. Oferta de privatizare va fi lansata in iunie si se va inchide in septembrie, urmand ca pana in decembrie sa fie decis castigatorul. Pana in luna aprilie, Guvernul trebuie sa primeasca de la consultant (consortiul format din Credit Suisse First Boston si ING Barings Ltd.) raportul privind strategia de privatizare. Decizia finala privid pachetul de actiuni ce va fi scos la vanzare si modalitatea de privatizare vor fi adoptate de Guvern in luna mai. Tot in primavara, va demara privatizarea si pentru sucursalele de distributie a energiei electrice. Electrica Banat si Electrica Dobrogea for fi primele distributii oferite spre vanzare investitorilor. Hidroelectrica va renunta la amenajari hidroenergetice la care lucrarile nu au fost finalizate sau care se afla in faza de proiect, in favoarea capitalului privat. Oficiul de Privatizare din cadrul Ministerului Industriei are in vedere vanzarea prin licitatie sau prin negiociere a aproximativ 19 locatii hidroenergetice. Pana la sfarsitul anului, Executivul trebuie sa stabileasca programul de restructurare in vederea privatizarii distributiilor de gaze naturale. Au fost vehiculate doua varinate, respectiv transferul distributiilor catre autoritatile locale si, ulterior, privatizarea lor sau vanzarea unui pachet de actiuni la fiecare din cele doua distributii existente in prezent, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, dar Executivul nu s-a decis asupra modalitatii prin care va privatiza distributia de gaze naturale.

AVAB vinde la pachet cu Autoritatea pentru Privatizare

In cadrul procesului de privatizare din Romania, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) are un rol important, alaturandu-se actiunilor intreprinse de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatilor Statului (APAPS). Portofoliul actual al AVAB insumeaza aproape patru miliarde de dolari. Aceasta valoare reprezinta suma creantelor pe care AVAB le are asupra a peste 4.000 de debitori preluati de la fosta Bancorex, BCR, Banca Agricola, CEC, fosta Companie Romana de Petrol si Ministerul Finantelor Publice (dupa preluarea a 22 de societati comerciale care au beneficiat de garantia statului pentru imprumuturi externe). Ca principala metoda de valorificare a creantelor preluate, AVAB utilizeaza restructurarea datoriilor debitorilor, dar si vanzarile de actiuni ale societatilor debitoare, procesele de executare silita; lichidarile sau vanzarile de creante sunt adesea intalnite in procedurile de recuperare a sumelor datorate de debitori. Anul trecut, aproape 1.000 de miliarde lei au fost recuperate utilizand aceste metode, din care 70 de miliarde au fost incasate prin vanzarea de actiuni. Cea mai mare pondere in totalul unitatilor debitoare ale AVAB o detin societatile comerciale din agricultura, urmate de cele din comert, industrie alimentara, prestari de servicii, transporturi, constructii de masini. Oferta AVAB pentru vanzarea actiunilor pe care le detine este facuta publica pe site-ul institutiei, la adresa www.activebancare.ro. Prioritatea institutiei in perioada imediat urmatoare este conversia in actiuni a datoriilor unui numar de 13 societati comerciale la care actionar majoritar este APAPS, in vederea vanzarii actiunilor intr-un pachet comun.