Criza care a cuprins RASDAQ, cea mai mare piata bursiera din lume (dupa numarul societatilor listate), este evidenta de multa vreme. Tranzactiile incheiate sunt anemice, scandalurile legate de furturile de actiuni s-au tinut lant, transferurile dubioase care au dus la cresteri sau scaderi mirobolante ale preturilor actiunilor nu au putut fi impiedicate si, ca si cum acestea nu ar fi fost suficiente, societatea de bursa RASDAQ risca sa fie victima unui proces intentat Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM), asociatul unic al RASDAQ SRL.
Lucian Cornif a dat in judecata ANSVM, solicitand despagubiri de 4,4 miliarde lei pentru rezilierea unui contract incheiat cu Asociatia pentru efectuarea unui studiu privind caile de micsorare a costurilor de tranzactionare. Perspectiva ca RASDAQ sa devina proprietatea lui Lucian Cornif in contul despagubirilor pe care ANSVM ar fi nevoita sa le plateasca in eventualitatea pierderii procesului i-a pus la treaba pe membrii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Comisia a emis, la mijlocul lunii trecute, Regulamentul nr. 4/2001, prin care ANSVM decade din drepturile sale asupra societatii RASDAQ SRL; regulamentul stabileste, de asemenea, ca nici o persoana fizica sau juridica sau un grup de persoane nu poate detine mai mult de 5% din capitalul RASDAQ. Cea mai importanta prevedere a acestui regulament este insa, in contextul procesului intentat ANSVM, aceea care mentioneaza ca patrimoniul RASDAQ nu poate face obiectul unei cereri de sechestru, poprire sau executare silita si nu poate fi instrainat, gajat sau ipotecat.
ANSVM, un alt fel de CPUN
Implicarea CNVM in problemele unei asociatii private poate parea ciudata. „Am intervenit pentru ca membrii ANSVM nu reuseau sa ajunga la o intelegere”, explica Gabriela Anghelache, presedintele CNVM, referindu-se la repetatele adunari generale ale membrilor ANSVM care nu au izbutit sa puna la punct o strategie de abordare a procesului cu Lucian Cornif. Conducerea ANSVM a acceptat in cele din urma regulamentul, dupa ce, intr-o prima faza, ceruse modificarea acestuia.
O alta problema tulbura acum comunitatea brokerilor care opereaza pe piata RASDAQ: impartirea capitalului. Regulamentul emis de CNVM prevede ca cel putin doua treimi din capitalul social al RASDAQ va fi detinut de societati de valori mobiliare utilizatoare ale sistemului de tranzactionare. Despre proprietatea asupra restului de maximum doua treimi nu se precizeaza nimic.
„La aceasta proportie am ajuns in urma discutiilor cu reprezentantii ANSVM, afirma presedintele CNVM; recunosc ca nu este cea mai fericita solutie si va trebui gasita una mai buna. Cum se va imparti patrimoniul RASDAQ este insa o chestiune care trebuie lamurita de membrii ANSVM”. 12 decembrie 2001 este termenul limita pana la care acestia trebuie sa decida cum anume vor aplica regulamentul CNVM. Nu va fi un lucru simplu pentru un organism macinat de conflicte interne cum este ANSVM. Daca conducerea acestei asociatii a acceptat cu greu hotararea CNVM, unii dintre brokeri au salutat interventia Comisiei. „Trebuia facut ceva pentru a opri declinul pietei RASDAQ, atata timp cat ANSVM nu este in stare sa asigure dezvoltarea acesteia, afirma Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, o societate de brokeraj membra a ANSVM. Orice solutie merita incercata, pentru ca situatia actuala a RASDAQ este foarte grea”.    

Principalele prevederi ale Regulamentului nr. 4/2001 al CNVM
· In scopul prevenirii exercitarii controlului asupra activitatii pietei RASDAQ de catre un asociat sau un grup de asociati si pentru a mentine raporturi normale de concurenta intre utilizatorii acesteia, nici o persoana fizica sau juridica nu poate detine direct sau indirect, individual sau impreuna si in legatura cu terti, mai mult de 5% din capitalul RASDAQ SRL.
· Cel putin doua treimi din capitalul social al RASDAQ va fi detinut de societati de valori mobiliare utilizatoare ale sistemului de tranzactionare.
· RASDAQ SRL nu va distribui dividende si nu va acorda imprumuturi si garantii pentru propriii asociati sau pentru terte persoane.
· Activele corporale si necorporale aflate in patrimoniul ANSVM si al RASDAQ SRL ca urmare a transferurilor gratuite in baza Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul SUA nu vor putea face obiectul unei cereri de sechestru, poprire sau executare silita si nu vor putea fi instrainate, gajate sau ipotecate.