Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis miercuri, ajustarea preţului la energia electrică pentru consumatorii finali incepând cu 1 aprilie 2007, informeaza un comunicat ANRE. In urma acestei decizii pretul energiei electrice la consumatorii finali captivi va fi majorat de la 1 aprilie, in medie, cu 3,95 %. Astfel, in cazul unui consumator casnic care are un consum lunar de 100 kWh, efectele estimate ale modificării tarifelor reglementate la consumatorii captivi  se traduc prin cresterea pretului mediu cu circa 0,01 lei/kWh,  ceea ce conduce la cresteri ale valorii lunare a facturii cu valori estimate intre 1,2 – 1,5 lei.

Potrivit comunicatului, motivele principale care au dus la adoptarea acestei decizii au fost cresterea preturilor la combustibili în perioada decembrie 2006 – februarie 2007, cresterile probabile ale pretului la gaz metan destinat consumului industrial in anul 2007, dar si regimurile hidrologice reduse (in ultimul  trimestru al anului 2006 si pe intreg anul 2007) pe Dunare si pe raurile interioare.

Alte motive care justifica decizia ANRE se refera la creşteri ale costurilor cu transportul pe calea ferata care influenţează costurile cu combustibilii utilizaţi în producerea energiei electrice în termocentrale şi CET-uri, creşteri ale costurilor determinate de tratarea apei de răcire din termocentrale, creşteri ale salariilor minime pe economie şi a prevederilor conexe din legislaţia aferentă contractelor colective de muncă si compensarea efectelor pieţelor centralizate (piaţa pentru ziua următoare şi piaţa de echilibrare).

Sursa: Capital 21 Martie 2007