ANPC cere companiilor aeriene să elimine problemele întâmpinate în trecut

Conducerea ANPC a avut întâlniri cu operatorii economici din domeniul transportului aerian, inclusiv TAROM, Wizz Air și HiSky, precum și cu Compania Națională Aeroporturi București. Aceste întrevederi au avut loc în contextul apropierii unui sezon turistic estival foarte aglomerat, marcat de vacanțe și de două competiții internaționale majore – Campionatul European de Fotbal din Germania și Jocurile Olimpice de Vară de la Paris, Franța. S-a ținut cont de problemele cu care s-au confruntat consumatorii în anii precedenți, în special legate de întârzierea sau anularea unor zboruri.

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a cerut companiilor aeriene să implementeze măsuri pentru a elimina problemele cu care s-au confruntat consumatorii în trecut din cauza zborurilor întârziate sau anulate. El a subliniat importanța gestionării corespunzătoare a situațiilor speciale care pot apărea și a reclamațiilor potențiale, pentru a asigura respectarea drepturilor consumatorilor. Totodată, au fost analizate soluțiile deja implementate de companii în urma acțiunilor de control anterioare, ANPC oferind consiliere operatorilor economici pentru a îmbunătăți condițiile oferite consumatorilor.

Sebastian Hotca
Sebastian Hotca (SURSA FOTO: YouTube, Tribuna Consumatorilor)

Cui trebuie să se adrese pasagerii în cazul unei reclamații legate de zborurile Wizz Air?

Wizz Air Holding include companiile aeriene Wizz Air Hungary Ltd. și Wizz Air Malta Limited, care dețin sucursale pe teritoriul României. Aceste sucursale nu dețin un certificat de operator aerian sau o licență de operare. Prin urmare, nu sunt responsabile pentru operarea zborurilor Wizz Air și nu au nicio obligație față de pasageri sau în legătură cu reclamațiile lor.

Wizz Air Holding a luat măsuri pentru pregătirea sezonului de vârf, inclusiv contractarea unui furnizor secundar de servicii de cazare pentru a ajuta la gestionarea perturbărilor din România. Pentru ca drepturile pasagerilor să fie respectate, biletele trebuie achiziționate direct de pe platforma de vânzări de pe site-ul oficial www.wizzair.com sau prin aplicația mobilă.

În cazul unei reclamații legate de zborurile Wizz Air, pasagerii trebuie să se adreseze fie Wizz Air Hungary Ltd., fie Wizz Air Malta Limited, în funcție de compania care a operat zborul. Pentru a obține compensații în cazul anulării unui zbor sau întârzierii acestuia cu mai mult de trei ore la sosire, pasagerii trebuie să depună o cerere separată, în care să includă și datele bancare necesare pentru efectuarea plății. În cazul apariției problemelor, consumatorii trebuie să contacteze Wizz Air prin call center, la numărul de telefon disponibil pasagerilor contra cost, indicat pe site-ul companiei.

Sfaturi utile pentru cei care călătoresc cu TAROM

TAROM a informat conducerea ANPC că, în cazul anulării unui zbor, întârzierii acestuia cu mai mult de trei ore la sosire, sau în situații de overbooking, pasagerii pot primi compensația financiară sub formă de voucher electronic. Aceste vouchere pot fi utilizate pentru achiziționarea de bilete TAROM în termen de un an de la emitere. Valoarea voucherelor este de 350 EUR pentru o compensație de 250 EUR, 500 EUR pentru o compensație de 400 EUR și 750 EUR pentru o compensație de 600 EUR.

Pasagerii sunt informați despre drepturile lor pe site-ul TAROM, la secțiunea „Drepturile pasagerilor”, sau prin e-mail. Compania nu dispune de un call center pentru pasageri. De asemenea, TAROM a anunțat că deține aeronave disponibile pentru intervenții în caz de necesitate sau situații de urgență.

Aeroportul Internațional București Otopeni, în curs de amenajare

Compania Națională Aeroporturi București a transmis conducerii ANPC că se află în curs de amenajare a spațiilor Aeroportului Internațional București Otopeni. Amenajările au loc în urma aderării la spațiul Air Schengen și a contractării noilor furnizori din zona comercială. Se reamenajează spațiile de fumat și celelalte zone de circulație și așteptare.

ANPC va efectua verificări în perioada următoare pentru a asigura respectarea drepturilor consumatorilor pe Aeroportul Otopeni și pe Aeroportul Băneasa.