Împătimiții evenimentelor au parte în primele luni ale anului de o gamă variată de festivaluri în Europa, dar și în țările arabe. Tarifele la transport, cazare şi masă sunt destul de piperate, iar celelalte cheltuieli pentru câteva zile pot scoate din buzunarul turistului alte câteva sute de euro. „Numărul românilor care participă la festivaluri și diverse alte manifestări de acest gen nu este foarte mare, dar se constată o ușoară creștere de la un an la altul“, spune Mioara Gheorghe, director operațional Happy Tour.
De departe, cel mai faimos carnaval este cel de la Veneția, desfășurat în perioada 26 februarie – 6 martie. Unul dintre cele mai atractive pachete vine de la compania aeriană Carpatair, care pentru 298 de euro plus taxe de aeroport oferă biletul de avion și trei nopți de cazare la un hotel de patru stele din Veneția. „La achiziția pachetului, turiștii pot selecta și rezerva în avans evenimente la care doresc să participe. Mai exact, pot rezerva bilete la cine dansante specifice carnavalului sau pot opta în avans pentru excursii cu tradiționalele gondole, atât de aglomerate în această perioadă“, declară Paula Ardelean, vicepreşedinte marketing & vânzări Carpatair.
Shopping la Milano? La Dubai!
În Cipru, aproape în aceași perioadă, străzile sunt pline de parade, cele mai colorate baluri și mâncare din belşug, pentru că are loc carnavalul din Limassol. Nici vorbă de criză, cei care participă la parade fiind de ordinul zecilor de mii, curioși să vadă ce costume au mai apărut anul acesta. Prima săptămână este dedicată cărnii (Kreatini), iar turiștii pot consuma în exces preparate din carne, iar în a doua săptămână, vedeta este brânza (Tyrini). Programul celor două săptămâni se anunţă încărcat şi amuzant, cu momente precum Carnavalul Regelului, Parada Serenadelor, iar pentru cei mici există un carnaval-paradă special. „Este primul an când avem această ofertă pentru Cipru şi am vândut până acum 40-50 de pachete turistice, o situaţie destul de bună în extrasezon“, spune Mircea Vladu, președinte Prestige Tours. Preţurile pentru Carnavalul din Limassol pornesc de la 30 de euro de persoană pe noapte, cu demipensiune la hotel de patru stele, iar biletul de avion pornește de la 150 de euro.
Fanii cumpărăturilor au deja un nou fief pentru pasiunea lor. Lumea bună a „shoppaholicilor“ s-a mutat în Dubai, unde în această perioadă are loc Festivalul de Shopping (20 ianuarie-20 februarie). Cele 32 de zile de cumpărături vor atrage milioane de vânători de reduceri, care vor profita din plin de oferte la haine şi produse electronice scutite de taxe, precum şi de reduceri de până la 70% la bijuterii, parfumuri, textile și obiecte de artizanat. „Locurile pentru plecările de la începutul lui februarie sunt ocupate în proporţie de 100%. Având în vedere cererea tot mai mare, intenţionăm să facem şi pachete turistice şi pentru martie“, spune Adriana Goicea, manager Prompt Service Travel. Tarifele pentru Festivalul de Shopping din Dubai pornesc de la 708 de euro pentru transportul cu avionul, toate taxele incluse, transferurile, șapte nopți cazare cu mic dejun inclus la un hotel de trei stele.
Tot în perioada următoare, au loc Festivalul de la Nisa (18 februarie -8 martie), Carnavalul de la Rio (5-12 martie), Carnavalul din Düsseldorf (3-9 martie), bătaia cu portocale din Italia de la Ivrea, Festivalul berii – Starkbierzeit, de la München (15-19 martie) și celebrul festival Fallas de Valencia (15-19 martie) din Spania.
Opțiuni pentru petrecere

  • Carnavalul Florilor se desfășoară în perioada 18.02-08.03, iar ofertele variază între 205 și 265 de euro (Dacris Travel).
  • Cei care achiziționează acum pachetele turistice pentru faimosul carnaval pot plăti 1.341 de euro pentru șapte zile de petrecere (ofertă Ideeamax Tour).
  • Cei care vor să încerce o bătaie cu portocale pot participa la Carnavalul de la Ivrea (Italia). Sejurul poate costa circa 400 de  euro pentru trei zile (transport și cazare).
  • Băutorii de bere au propriul fes­tival-Starkbierzeit. Doritorii au nevoie de un buget de circa 500 de euro.

500 de euro este bugetul minim ce trebuie alocat unei deplasări în străinătate pentru una din petrecerile din Europa. Suma ajunge pentru o cazare decentă, bilet de avion și ceva bani de cheltuială.

Te-ar putea interesa și: