Anghel Iordanescu a ales exact aceeasi metoda pe care un alt antrenor roman, Mircea Lucescu, a folosit-o pentru a cumpara actiuni la o societate din Bucuresti: oferta publica pe piata RASDAQ. Incepand cu data de 24 august, cei care detin actiuni la societatea Complex Hotelier Belvedere Brasov (CHB) pot vinde catre Anghel Iordanescu la frumosul pret de 68.000 lei/actiune (valoare nominala 25.000 lei/actiune). Oferta de cumparare lansata de antrenor se afla in plina derulare si este valabila pana la 23 octombrie. De ea vor profita insa nu mai mult de 130 de persoane fizice, care mai detin actiuni ca urmare a programului de privatizare in masa, caci doar 3,12% din actiunile societatii turistice se afla acum in posesia publicului. Chiar daca o parte din acesti actionari sunt dintre angajatii societatii, ei vor trebui sa cantareasca serios oferta generalului, fiindca o alta ocazie de a-si vinde actiunile nu se mai intrevede. De fapt, micii actionari pot sa profite de darea de mana a reputatului antrenor, doar datorita faptului ca Iordanescu are drept tinta pachetul consistent de actiuni detinut la CHB de Societatea de Investitii Financiare Transilvania.
Inca inaintea lansarii ofertei publice, Anghel Iordanescu a purtat discutii cu SIF Transilvania, pentru a stabili pretul la care aceasta ar fi dispusa sa vanda cele 80.000 de actiuni, reprezentand 45,8 procente din capitalul social al CHB. Reprezentantii SIF au confirmat, de altfel, ca transferul pachetului lor catre Anghel Iordanescu este ca si perfectat, nefiind intamplatoare nici decizia antrenorului de a-si derula oferta prin SVM Actinvest, o societate la care SIF Transilvania detine un pachet important de actiuni. Asa se face ca, acum, micii actionari pot sa vanda cele cateva actiuni pe care le detin, la un pret pe care Iordanescu nu l-ar fi platit daca n-ar fi fost vorba de pachetul majoritar.
Imobilele din Predeal par a fi considerate de Iordanescu locul optim nu numai pentru odihna, ci si pentru plasarea banilor sai. Inca de anul trecut, antrenorul a cumparat de la societatea Predeal SA un imobil care acum adaposteste discoteca Meteor, iar la CHB, banii antenorului au intrat mai devreme, intr-adevar nu direct, ci prin intermediul sotiei, care detine prin Alva International srl 11,25% din actiuni, iar alte actiuni reprezentand 39,75%, de la CHB, sunt in posesia unei firme apropiate de familia Iordanescu, AP Corporate Investments SRL. Ambele pachete au fost cumparate direct de la FPS. Prin cele doua firme, Iordanescu detine deja controlul societatii, oferta publica fiind lansata in vederea obtinerii in intregime a societatii.
Planurile lui Iordanescu, vizavi de hotelul Belvedere, conform prospectului de oferta publica, nu sunt extrem de ambitioase. El nu are in vedere transformari radicale, printre obiectivele sale fiind stipulate doar cateva schimbari de mobilier si inlocuirea liftului vechi cu unul nou, din import. Zvonurile ca hotelul va fi restructurat serios cu ajutorul omului de afaceri brasovean Ioan Neculaie, un magnat local in domeniul constructiilor, care i-a facut de curand propunerea fostului selectioner al Nationalei sa preia echipa de fotbal, FC Brasov, n-au fost confirmate nici de Iordanescu, si nici de Neculaie.
Anghel Iordanescu s-a aratat extrem de precaut in a face declaratii legate de noua sa postura, mai putin cunoscuta, de investitor. In aceasta calitate, Iordanescu nu pare sa se deosebeasca prea mult de unii fotbalisti sau antrenori renumiti care au castigat bani din fotbal.
Investitiile acestora sunt orientate cu predilectie spre imobile. Mircea Lucescu a cumparat anul trecut, intr-o tranzactie mult mediatizata, societatea Lujerul Cofetarii, detinatoare de spatii comerciale in Bucuresti, iar, de curand, a facut valva mare decizia lui Hagi de a cumpara un hotel in statiunea Mamaia.
Gica Popescu, colegul lui Hagi, a ales si el sa-si conserve banii in proprietati din tara si strainatate. Hotelaria i-a facut cu ochiul si jucatorului oltean, care a investit o multime de bani in constructia unui motel in Calafat si in planurile caruia intra si un hotel in zona Brasov.    

Te-ar putea interesa și: