"În nici un caz. Trebuie să facem totul pentru ca investitorii din afara Europei să nu se sperie", a punctat doamna Merkel într-un interviu acordat portului de televiziune portughez RTP, după ce a fost întrebată despre posibilitatea ca unele state cu probleme financiare să părăsească zona euro pentru a-şi creşte competitivitatea. Ea a insistat asupra necesităţii "unei zone euro stabile" şi a cerut ca Europa să abordeze problema producţiei "într-o manieră competitivă, la nivel internaţional"’ pentru a crea locuri de muncă. În acest context, doamna Merkel s-a referit la erorile economice comise în trecut şi a criticat "investirea resurselor în realizarea de autostrăzi şi infrastructuri" în loc să se sprijine "micile întreprinderi pentru a le face mai competitive".

Cancelarul german a subliniat că ţara sa "va continua să sprijine Portugalia, Spania şi celelalte ţări", dar nu consideră că este nevoie de un plan special pentru ajutorarea acestora, întrucât, în opinia sa, fondurile structurale şi programele europene existente oferă "oportunităţi excelente pentru a relansa creşterea" economică.

Angela Merkel a lăudat Portugalia pentru aplicarea măsurilor de austeritate şi consideră această ţară drept cel mai bun elev al troicii, motiv pentru care nu ar mai avea nevoie de un alt program de asistenţă. ‘Este nevoie de schimbări dureroase, iar investiţiile şi locurile de muncă nu vor apărea de pe o zi pe alta. Trebuie să mai aşteptăm, oamenii încă nu văd rezultatele, dar acestea vor veni’, a încurajat cancelarul german înaintea întâlnirii cu preşedintele portughez, Aníbal Cavaco Silva, şi cu premierul acestei ţări, Pedro Passos Coelho, ambii conservatori.
Sursa: Agerpres