La începutul lunii martie am asistat la cel mai mare atac care a avut loc vreodată pe sistemul de operare Android. Aceste atacuri au fost lansate de către aplicaţii maliţioase pe Android Market, magazinul oficial al acestui sistem de operare.

În doar patru zile, au fost înregistrate peste 50.000 de descărcări ale acestor aplicaţii care instalau un troian. În acest caz, troianul a fost extrem de sofisticat : nu numai că fura informaţii personale de pe telefoanele mobile, dar de asemenea, descărca şi instala alte aplicaţii fără ştirea utilizatorului. Google a reuşit să elimine din magazin toate aplicaţiile maliţioase şi câteva zile mai târziu le-a scos şi din telefoanele utilizatorilor.
În ceea ce priveşte reţeaua sociala Facebook, George S. Bronk, un tânăr de 23 de ani din California, a pledat vinovat pentru spargere de conturi de e-mail şi şantaj, iar acum riscă până la şase ani de închisoare. Pornind de la informaţiile disponibile pe Facebook, el a reuşit să obţină acces la conturile de e-mail ale victimelor.Spărgând contul, el căuta informaţii cu caracter personal pe care le-ar fi putut folosi apoi la şantajarea victimei. Se pare că oricine ar fi putut deveni o victimă a acestor tipuri de atacuri, deoarece chiar şi Mark Zuckerberg – creatorul Facebook-ului – a avut spartă pagina de Facebook dedicată fanilor săi, afişând un mesaj care începea cu “Să înceapă spargerea/Let the hacking begin”).
Între timp, grupul de activişti cibernetici Anonymous, responsabil pentru lansarea unui atac în 2010 împotriva SGAE (Agenţia Spaniolă pentru Protecţia Drepturilor de Autor) este în continuare cap de afiş. Cel mai recent incident a fost declanşat când CEO-ul firmei de securitate americane, HBGary Federal, Aaron Barr, a pretins că are detalii cu privire la conducătorii grupului Anonymous.
Grupul a decis atunci să spargă pagina web a companiei şi contul de Twitter, furând mii de e-mail-uri care au fost apoi distribuite pe Pirate Bay, unul din cele mai populare site-uri de torrente. Ca şi când nu ar fi fost suficient, conţinutul unora dintre aceste mailuri a fost extrem de jenant pentru companie, scoţând la lumină anumite practici imorale (cum ar fi propunerea de a dezvolta program software spion), forţându-l pe Aaron Barr să-şi dea demisia din funcţia de CEO.

Malware-ul continuă să crească
Până acum, în 2011, a existat o creştere rapidă a numărului de ameninţări aflate în circulaţie : o medie de 73.000 de mostre pe zi de malware, majoritatea fiind troieni. Asta înseamnă că hackerii au creat cu 26% mai multe ameninţări în primele luni ale lui 2011 decât în perioada corespondentă a anului trecut.
Din nou, în acest trimestru troienii au numărat cele mai multe ameninţări noi, 70% din tot malware-ul nou creat. Există şi o explicaţie logică, deoarece aceste ameninţări sunt preferate de organizaţiile criminale pentru furtul de informaţii bancare, conducând la fraude financiare şi golirea conturilor victimelor.
În topul ţărilor cu cele mai mari infecţii, China, Thailanda şi Taiwan continuă să ocupe primele 3 poziţii cu rate de infecţie de 70%. Ultimele 3 locuri din top 20 este ocupat de Irlanda, Peru şi Ecuador.